Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fastfood je anglický název, který znamená rychlé jídlo. Jde o pokrmy, připravené v provozovnách veřejného a pouličního stravování. Jejich společným znakem je rychlá příprava a okamžitá konzumace jídla.

Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání. Kalorická hodnota takových jídel bývá hodně vysoká, proto se častá konzumace nedoporučuje.

Mohlo by vás zajímat

1/16

    1 z 16

    Blesková tortillová "pizza"

    Blesková tortillová "pizza"

    Očekáváte hosty a doma téměř nic není? V každé kuchyni by však měly být potraviny, které mají delší životnost a mohou nám vytrhnout trn z paty. Takovou potravinou jsou koupené tortilly. Rozložíme je na plech, potřeme kečupem a obložíme salámem či šunkou, rajčaty, žampióny. Na závěr je zasypeme sýrem a krátce zapečeme.

    2 z 16

    Zdravý hamburger

    Zdravý hamburger

    Když se řekne fastfood, ozvěna nám vrátí hamburger. Přitom je snadné stvořit něco, co se mu podobá a neznamená to spoustu prázdných kalorií. Základem jsou housky, kaiserky nebo koupené bulky. Rozkrojíme je, rozpečeme a potřeme hořčicí. Kromě šunky můžeme housky naplnit zeleninou, sýrem, salátem, cottage dresinkem a cibulí.

    3 z 16

    Pečené hranolky z nových brambor

    Pečené hranolky z nových brambor

    Mnoho lidí si ve fasfoodu dává jen smažené hranolky. Zkusme si je připravit pečené v troubě, na pečicím papíru. Oloupané brambory pokrájíme na hranolky a obalíme v malém množství oleje se solí a kořením (sušený česnek, paprika, rozmarýn apod). Brambory upečeme a podáváme s různými dipy nebo s kečupem.

    5 z 16

    Pikantní kuřecí křidélka

    Pikantní kuřecí křidélka

    Křidélka jsou zábavnou obíračkou - bohužel také velice tučnou, protože ve fastfoodu je smaží v cornflakovém kabátku. Levných křídel můžeme koupit velké množství, naložit je do marinády a pak je jen rozložit na plech a upéct dočervena - jsou rychle hotová. Vysypeme je na mísu a každý si může brát podle chuti.

    6 z 16

    Zeleninový salát-dietní

    Zeleninový salát-dietní

    Potřebujeme fastfood? Ano, ale domácí - zeleninový pokrm je opravdu rychle hotový, pokud máme doma zelený salát, pekingské zelí, ředkvičky, okurky, popřípadě mražený hrášek a kukuřici, kousek šunky a vejce, které je uvařené, než salát smícháme. Zálivka je také rychle hotová, ale můžeme použít i hotovou ze sáčku nebo ze sklenice.

    7 z 16

    Tortilla s trhaným masem (aneb když zbude pečínka)

    Tortilla s trhaným masem (aneb když zbude pečínka)

    Tortilly jsou báječnou univerzální potravinou, po které sáhneme, když nás tlačí čas. V mikrovlnce nahřáté tortilly naplníme salátem, zbytky natrhaného masa a kousky zeleniny, a vše zalijeme zálivkou, ochucenou česnekem nebo kořením. Tortilly zabalíme jako rolku či závin, složíme ji do kornoutu nebo ji přehneme napůl.

    9 z 16

    Domácí mini hot dog s opečenou cibulkou

    Domácí mini hot dog s opečenou cibulkou

    Párek v rohlíku patří neodmyslitelně k rychlému občerstvení. Takový pokrm připravíme i doma jako svačinu, večeři a oblíbené pohoštění na dětskou párty. Stačí odkrojit špičku rozpečeného rohlíku, vařečkou vytvořit dutinu, kápnout do ní kečup a namáčknout horký párek s vysokým obsahem masa. Děti nám utrhají ruce.

    11 z 16

    Jednoduché a rychlé palačinky

    Jednoduché a rychlé palačinky

    Děti chtějí svačinu a doma nic není? Žádný problém - palačinky jsou hotové za pár minut. Do těsta vpracujeme kousek tvarohu a palačinky opékáme na suché nepřilnavé pánvi. Každou hned potřeme marmeládou a smotáme, ale také z nich můžeme připravit sváteční dezert, pokud použijeme šlehačku, zmrzlinu a ovoce.

    12 z 16

    Kebab na špejli

    Kebab na špejli

    Kebab na špejli patří k fastfoodovým pokrmům jednoduše proto, že se při jeho konzumaci obejdeme bez talíře i příboru. Stačí mleté maso, které osolíme, okořeníme a vytvarujeme na špejli do dlouhé šišky. Kebab je nejzdravější grilovaný nebo pečený v troubě, podávaný se zeleninou či zeleninovým salátem.

    13 z 16

    Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra

    Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra

    Velmi rychlé jídlo připravíme ze zbylé vařené rýže (můžeme jí k obědu uvařit více). Pak stačí na pánvi osmažit kousky zeleniny, kterou máme právě doma - mrkev, pórek, cibuli, česnek, pekingské zelí nebo houby. Jídlo dochutíme sójovou omáčkou a pak ještě dosmažíme spolu s rýží. Asijským pokrmem překvapíme celou rodinu nebo hosty.

    14 z 16

    Grilovaná kuku(kukuřice)

    Grilovaná kuku(kukuřice)

    Okusovat kulatá zrnka kukuřice baví děti i dospělé. Důležité je kukuřici předem naložit do trochy oleje s rozmíchaným kořením a solí, a pak ji opéct na grilu. Během grilování ji potíráme zbytkem marinády nebo rozpuštěným máslem. Kukuřici podáváme jako přílohu nebo prostě jen tak - stejně pak zjistíme, že jsme jí připravili málo.

    15 z 16

    Smažený uzený plátkový sýr se šunkou

    Smažený uzený plátkový sýr se šunkou

    Smažený sýr neboli smažák připravíme z kousků sýra nebo ze sýrových plátků, proložených šunkou. Sýr obalíme v trojobalu, přestříkneme olejem ve spreji a upečeme v troubě. Smažák podáváme v housce, v tortille nebo s domácími hranolkami. Jeho předností je rychlá příprava a dokonalá chuť.

    16 z 16

    Kořeněná zmrzlina se smetanou

    Kořeněná zmrzlina se smetanou

    V horkých dnech se můžeme osvěžit zmrzlinou, která je tak sytá, že nám nahradí polední jídlo nebo svačinu. Připravíme si ji předem z tvarohu, žloutků, medu a oříšků. Na rozdíl od fastfoodů, kde je zmrzlina kalorickou bombou, my si ji polijeme ovocnou omáčkou, ozdobíme čerstvým ovocem, oříšky, čokoládou a zelenou meduňkou.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli