Den rychlého občerstvení
Národní den
Rychlé občerstvení se těší v dnešní uspěchané době značné popularitě. Věděli jste, že i tento způsob stravování má svůj den? Den rychlého občerstvení připadá na 16. listopadu. Je to ideální výmluva dopřát si něco nezdravého a necítit se při tom tak provinile.
Ve světě má fast food dlouhou tradici, Češi se prvního stravovacího zařízení tohoto typu dočkali v roce 1992. Jednalo se McDonald’s, který svou první pobočku otevřel v Praze ve Vodičkově ulici. Byla to tehdy velká sláva, na nejznámější hamburger této franšízy, kterým je Bic Mac, stály tisícihlavé fronty, akci přišly podpořit i významné české celebrity. Nechyběl Jiří Bartoška či Josef Abrhám. Dnes už se u nás McDonald´s stal běžným občerstvením, který má svou pobočku prakticky v každém větším městě. A mnohdy nejenom jednu.
Mohlo by vás zajímat
Česká stopa v McDonald’s
Na fast foody panuje ve společnosti vyhraněný názor. Jedni na ně nedají dopustit, další je odsuzují. Všeobecně se ví, že pokud se někdo láduje hranolky a hamburgery každý den a zapíjí to přeslazenou limonádou, je to pro organismus velká zátěž. Pokud si však návštěvu fast foodu dopřáváte jen příležitostně, nemělo by vás to na zdraví ohrozit.
Ať už patříte mezi příznivce fast foodů nebo do druhého tábora, jistě vás zaujme, že k úspěchu McDonald's, tedy nejznámějšímu podniku tohoto typu, dopomohl v 50. letech minulého století syn českých přistěhovalců. Ve Spojených státech byla vůbec první pobočka McDonald's otevřena roku 1940 v kalifornském San Bernardinu – založena byla bratry Richardem a Mauricem McDonaldovými, kteří velmi zrychlili přípravu jídla. Výraznější úspěch se však dostavil až v roce 1955, kdy McDonaldové do rodinného byznysu přibrali Raye Croca, který se narodil českým emigrantům. Jeho otec měl pocházet ze Stupně u Plzně.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den rychlého občerstvení?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 3 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 8 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 8 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Fit salát
Přidáno před 20 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15
Přečtěte si Zobrazit více
„Mekáč“ před 30 lety: Šílené fronty, hamburger za 19 korun a Bartoška na slavnostním otevření. Vzpomínáte?
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni