Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené hranolky z nových brambor

Chcete si připravit domácí zlatavé a křupavé hranolky, ale nevlastníte fritézu? Nebuďte smutní, můžete vyzkoušet hranolky pečené v troubě. Podle našeho receptu je můžete připravit i z nových brambor a ochutit česnekem, paprikou či rozmarýnem.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 878 kJ /
449 kcal
Bílkoviny5,15 g
Tuky27,85 g
Vláknina6,41 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy41,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory nakrájíme na hranolky. Dáme je do studené vody a necháme odpočinout. Mezitím přivedeme vodu s octem k varu. Krok 2: Hranolky dáme do vařící vody a vaříme mírným varem 4-5 minut. Poté je vytáhneme a necháme je rozprostřené vychladnout. Krok 3: Připravíme plech a hranolky v něm promícháme s olejem, smíchaným s paprikou a česnekem, nesolíme. Troubu předehřejeme na 220 °C. Krok 4: Hranolky dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 25-30 minut dozlatova. V polovině pečení hranolky promícháme. Solíme až po upečení a ihned podáváme.

TIP: Jak okořenit hranolky

Zveřejněno 4. 8. 2021

Poznámka autorky mika59

Přidání octa do vody na předvaření brambory pěkně zatáhne. Zůstanou pevné, po upečení křupavé a uvnitř měkké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené hranolky z nových brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XgXl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené hranolky z nových brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XgXl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Monika146: Doufám, že budou chutnat/chutnaly:-K:-K

Děkuji za tip s octem, vyzkouším hranolky podle vás. Vnoučata je milují.

mika59: to vyzkouším receptík se mi líbí,tady bych řekla ,že je to žádoucí;-):yes::yes:

Capri12: vy dáváte do segedína brambory??:-O:-O:-O:-O:-O

Capri12: Ale tady jde o to, že ty hranolky zpevní vrchní část. Ta zůstane pevná, ne o to aby změkly...

Je známé, že pokud vaříme s octem, nic neměkne. Někdy je to i nežádoucí, např. při vaření segedínského guláše, kde je kysané zelí. Proto vše s octem až pri konci vařeni.
Ale brambory by po 4 min. mírného varu stejně nezměkly.

Mám ještě 2 bedny starých brambor (chystám je do bio popelnice), mám už i nové tak ráda vyzkouším (jednu pánev zkusím i
z těch dědouškovic), jinak recept je :yes:, líbí se mě rada např. voda s octem, to jsem ještě nikdy nezkoušela, díky za nápad:-!
udělám to na plechu v troubě jak uvádí autorka.

Suroviny:
brambory, ocet, česnek sušený, paprika sušená sladká, olej, rozmarýn, sůl

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu