Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Myslíte si, že získat postavu snů, dosáhnout pevného zdraví, zkrátka být fit a v dobré kondici je pořádná dřina? Po přečtení tohoto článku možná změníte názor! ;)

Vždy máte možnost volby, a to i v případě, že chcete výrazně zlepšit svůj zdravotní stav nebo figuru. Buď se můžete pustit nepopulární a ne zrovna příjemnou cestou odříkání a hladovění, nebo si v klidu pochutnávat a dopřávat si vše, co máte rádi. Stačí na to jít chytře…

I drobná změna použitých surovin při vaření může totiž vést k velkým výsledkům. Tradiční chuť pokrmů zůstane zachována; jediné, co se změní, je jejich výživová hodnota. A přesně toho můžete využít i v případě, že jste nenapravitelní milovníci fast foodu.

Nechte se inspirovat českými blogerkami, které se pustily do přípravy pokrmů rychlého občerstvení a dokázaly tak, že ani fast foodu se nemusíte zříkat. Naopak si ho můžete dopřávat ve výrazně zdravější a odlehčenější verzi, která přímo učaruje vaše chuťové buňky. Na ukázku jsme pro vás vybrali osvědčené recepty úspěšné blogerky Mishky, která při přípravě zdravého fast foodu vsadila na oblíbené české výrobky Šmakoun.

ŠmakounBurger

  • 200 g mleté hovězí přední + 100 g Šmakoun přírodní nebo Mexico (pro pikantnější chuť), nebo 150 g hovězí + 150 g Šmakoun + 1 lžíce oleje
  • 4 hamburgerové housky
  • 4 lžíce kečupu
  • 4 lžičky hořčice
  • nakládané okurky a jemně posekaná cibule

Maso rozemeleme (pokud nekupujete už mleté) a spolu s ním rozemeleme i Šmakouna (můžete ho i nastrouhat nebo rozdrobit). Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Z masové hmoty vytvarujeme 4 burgery. Rozpálíme si pánev a burgery opečeme zhruba 3-4 minuty z každé strany. Jakmile jsou hotové, ihned je zabalíme do alobalu. Burger si tak zachová více šťavnatosti. Zatímco odpočívají, opečeme si bulky. Stačí jen krátce, lehce dozlatova. Spodní díl bulky potřeme hořčicí, položíme burger, pomažeme kečupem, poklademe okurky, zasypeme cibulkou a přiklopíme.

Šmakounův hotdog

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g instantní bramborové kaše
  • 40 g oleje
  • 100 ml vody
  • 60 ml rostlinného mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 10 g droždí
  • 1 lžička soli

 

  • 4 Šmakounovy párky
  • polníček nebo baby římský salát
  • rajče
  • žlutá paprika
  • červená cibule
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1-2 lžičky dijonské hořčice
  • Pepř

Smícháme cukr, vlažné mléko, vlažnou vodu a droždí a dáme na 10 minut do tepla. Během toho si smícháme mouku, kaši, sůl. Kaše se vůbec nebojte. Dodává těstu úžasnou vůni, chuť i křupavost. Vajíčko si rozkvedláme, dvě třetiny (zbytek necháme na potření) vmícháme do vlažného "kvásku", přelijeme k suchým složkám spolu s olejem a zpracujeme. Dejte si opravdu záležet, aby bylo těsto důkladně uhnětené, nejlepší je na to domácí pekárna. Těsto přikryjeme potravinovou folií a dáme kynout na 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vytvarujeme bochánky, které vyválíme do válečku stejně dlouhého, jako máme párky. Uprostřed uděláme podélnou hlubokou rýhu, ale ne úplně. Potřeme zbylým vajíčkem a dáme na 20 minut kynout. Pečeme 15 minut při 225°C. Necháme vychladnout na mřížce. Párky můžeme ohřát ve vodě nebo opéct na pánvi. Studené žemle nařízneme, obložíme salátem, najemno pokrájenou zeleninou, párkem a zakápneme dresinkem z jogurtu, hořčice a pepře.

TIP: Díky výrobkům Šmakoun můžete fast foodová jídla připravit i svým dětem, které jsou tradičně velcí milovníci pokrmů rychlého občerstvení. Už žádné zakazování a odpírání! Hamburgery a hot dogy se Šmakounem vašim dětem zachutnají a navíc jim prospějí! Užití Šmakouna při přípravě fast foodových jídel (a nejen těch) totiž přináší řadu výhod:

  • Šmakoun je vyráběn tepelnou úpravou čistého vaječného bílku, a tak je bohatým zdrojem kvalitní, komplexní živočišné bílkoviny.
  • Šmakoun neobsahuje žádný tuk, cukr, cholesterol, ani lepek. Nenajdete v něm ani chemické či konzervační látky. Díky těmto vlastnostem Šmakoun pokrmy odlehčí a zlepší jejich výživové hodnoty.
  • Šmakoun má velmi nízkou energetickou hodnotu (282 kJ/100g) – je tedy skvělým pomocníkem při redukci hmotnosti.
  • Nízký je i jeho glykemický index – pokrmy se Šmakounem vás zasytí na výrazně delší dobu.
  • Šmakoun nabízí široké možnosti užití při přípravě nejrůznějších jídel teplé i studené kuchyně, u kterých nezmění jejich tradiční chuť, vůni, ani strukturu.

Vyzkoušejte i ostatní výrobky s unikátní bílkovinou Šmakoun a vylepšete jimi další svá oblíbená jídla. Nebo otestujte oblíbené recepty přímo od konzumentů Šmakouna!

Výrobky Šmakoun jsou k dostání po celé České republice – v obchodních sítích Kaufland, Makro a Tesco, v Globusu, Bille, Albertu, v obchodech se zdravou výživou a ve fitness/wellness centrech. Aktuální informace a spoustu receptů najdete na www.smakoun.eu a na facebooku!

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům