Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete houby na všechny způsoby? Pak jistě uvítáte recept na houbovou omáčku podle norem, které vždy bývaly zárukou kvalitního a chutného výsledného pokrmu. Do omáčky můžete využít houby sušené i čerstvé.

Receptů na pokrmy s houbami existuje nespočet, stejně tak i receptů na houbové omáčky. Pojďte si s námi připravit vynikající houbovou omáčku podle ČSN, která ve vás vzbudí vzpomínky na chutnou kuchyni našich babiček. Poradíme, jak na to.

Jak připravit houbovou omáčku podle ČSN

Na 5 porcí houbové omáčky si připravte 13 g sušených hub, 750 g vývaru, 60 g tuku, 100 g cibule, trošku drceného kmínu a celého pepře, 60 g hladké mouky, 15 g soli, 150 g mléka a 100 g smetany.

  1. Sušené houby důkladně propláchněte, zalijte trochou vývaru (či vodou) a uvařte doměkka. Vývar z hub však nevylévejte, využijete ho při dalším postupu.
  2. Cibuli očistěte, pokrájejte najemno a orestujte na horkém tuku. Následně přidejte drcený kmín a celý pepř, prosátou mouku a připravte cibulovou jíšku.
  3. Jíšku zalijte vychladlým vývarem z hub, dobře prošlehejte a provařte.
  4. Důkladně provařenou omáčku dochuťte solí, přelijte přes síto k odstranění případných hrudek a zjemněte mlékem a smetanou.
  5. Uvařené sušené houby pokrájejte na menší kousky, přidejte do omáčky a povařte.
  6. Omáčku podávejte s hovězím, telecím nebo vepřovým masem společně s houskovými knedlíky, bramborami, rýží nebo těstovinami.

Tip: Namísto sušených hub můžete zcela bez obav použít také houby čerstvé. Zkrátíte si tím přípravu houbové omáčky o celý první krok.

Pokud vás houbová omáčka zaujala, ale dáváte přednost receptům zpracovaným ve videu, nezoufejte. Jako inspiraci pro vás máme videorecept na odlišnou, přesto výbornou houbovou omáčku z pomazánkového másla. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky