Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka je jedna z klasických českých omáček. Připravujeme ji z lesních hub, ideálně z čerstvě nasbíraných. Použít můžeme také houby sušené nebo mražené. A pokud nemáme houby lesní, dobře poslouží i žampióny.

Houby, které doneseme z lesa, zpracujeme co nejdříve. Na omáčku se hodí velmi dobře hřibovité houby - především hříbky a suchohřiby. Již v lese je zbavíme zeminy a nečistot (např. jehličí) a doma je ještě zkontrolujeme. Pak houby rychle opláchneme pod tekoucí vodou nebo jen otřeme hadříkem.

Kdy dát houby do omáčky

Zahušťujete houbovou omáčku jíškou nebo jen záklechtkou (moukou rozmíchanou ve vodě)?

  1. Pokud houby zahušťujete jíškou, postupujte takto: V jednom hrnci na rozpáleném oleji a nakrájené cibulce osmažte houby s kmínem, v druhém hrnci připravte jíšku a zalijte ji tekutinou (např. vodou, vývarem, mlékem, smetanou). Vznikne omáčka a tu je potřeba 20 minut pozvolna vařit. Do hotové omáčky přidejte osmažené houby a ještě  společně krátce provařte (asi 5 minut). Na postup přípravy omáčky se můžete podívat v úvodním videu
  2. Pokud houby zahušťujete moukou rozmíchanou v tekutině (záklechtkou), postupujte takto: Na tuku osmažte cibuli, přidejte houby a také koření. Asi po deseti minutách podlijte směs vodou (nebo vývarem), dále přidejte vodu (mléko), ve které jste rozmíchali mouku, a společně povařte asi 20 minut. Smetana omáčku krásně zjemní. Podívejte se, jak uvařit houbovou omáčku z praváků

Hotovou omáčku podáváme s knedlíkem, bramborami či těstovinami. Můžeme k ní přidat vařené nebo pečené hovězí maso, ale není to nutné. Vhodné je také vajíčko.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky