Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby patří mezi lesní plodiny, které jsou vyhledávány nejen vášnivými houbaři, ale i lidmi, kteří přinesou několik hub z procházky a chtějí je přeměnit v chutnou večeři. Houbový pekáček je k tomu jako stvořený.

Houbový pekáček je označení pro lahodný pokrm z čerstvých lesních hub, který připravíme v troubě. Výsledkem jsou dočervena opečené kusy hub s voňavou smetanovou omáčkou, vonící kořením. K houbám podáváme brambory nebo chleba.

Jak připravit houbový pekáček

Použijeme očištěné tvrdé houby jako jsou hřiby, křemenáče, holubinky, lišky.

  • Houby nakrájíme na větší kusy nebo je necháme v celku. Připravíme si pekáč, který potřeme olejem. Kdo má rád maso, pokrájí anglickou slaninu na kostičky a ty rozloží na dno pekáčku
  • Houby v míse posypeme houbovým a grilovacím kořením, přidáme mletý kmín a pepř, popřípadě granulovaný česnek. Směs přesuneme do pekáče a dáme péct na 180 °C do předem vyhřáté trouby.
  • Houby necháme zčervenat, ale můžeme je obracečkou několikrát otočit. Když začnou mít příjemnou barvu, zalijeme je 33% smetanou a dáme znovu péct. Výsledný pokrm má hustou smetanovou omáčku a voní do celého okolí.

Pokrm podáváme s vařenými bramborami nebo s pečivem. Pokud si budeme chtít ušetřit práci, můžeme houby smíchat s pokrájenými bramborami a upéct vše spolu. Smetana je velice důležitá pro hustotu omáčky - volíme minimálně 31 % tuku.

Chcete si vyzkoušet voňavou dobrotu z jednoho pekáčku? Stačí přinést z lesa pěkné houby a za pár minut připravíte podle videa chutnou večeři:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli