Houbový pekáček: Voňavá dobrota z čerstvých lesních hub, smetany a koření
Houby patří mezi lesní plodiny, které jsou vyhledávány nejen vášnivými houbaři, ale i lidmi, kteří přinesou několik hub z procházky a chtějí je přeměnit v chutnou večeři. Houbový pekáček je k tomu jako stvořený.
Houbový pekáček je označení pro lahodný pokrm z čerstvých lesních hub, který připravíme v troubě. Výsledkem jsou dočervena opečené kusy hub s voňavou smetanovou omáčkou, vonící kořením. K houbám podáváme brambory nebo chleba.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit houbový pekáček
Použijeme očištěné tvrdé houby jako jsou hřiby, křemenáče, holubinky, lišky.
- Houby nakrájíme na větší kusy nebo je necháme v celku. Připravíme si pekáč, který potřeme olejem. Kdo má rád maso, pokrájí anglickou slaninu na kostičky a ty rozloží na dno pekáčku
- Houby v míse posypeme houbovým a grilovacím kořením, přidáme mletý kmín a pepř, popřípadě granulovaný česnek. Směs přesuneme do pekáče a dáme péct na 180 °C do předem vyhřáté trouby.
- Houby necháme zčervenat, ale můžeme je obracečkou několikrát otočit. Když začnou mít příjemnou barvu, zalijeme je 33% smetanou a dáme znovu péct. Výsledný pokrm má hustou smetanovou omáčku a voní do celého okolí.
Pokrm podáváme s vařenými bramborami nebo s pečivem. Pokud si budeme chtít ušetřit práci, můžeme houby smíchat s pokrájenými bramborami a upéct vše spolu. Smetana je velice důležitá pro hustotu omáčky - volíme minimálně 31 % tuku.
Chcete si vyzkoušet voňavou dobrotu z jednoho pekáčku? Stačí přinést z lesa pěkné houby a za pár minut připravíte podle videa chutnou večeři:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře