Pečené lesní houby v hořčičném bešamelu

isindy Kuchařka: isindy

Houby 21 názorů

Suroviny

pevnější lesní houby (hřiby, klouzci, babky, suchohřiby...)
olej nebo sádlo
sůl
kmín
pepř
čerstvé bylinky:
rozmarýn
oregáno
bazalka
smetana
hořčice plnotučná
vegeta či jiné "žluté koření"
hladká mouka
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pekáč vymastíme, dáme vrstvu kostiček cibule, vrstvu plátků hub, osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme snítky bylinek (já jsem použila rozmarýn, oregano, bazalku) a dáme péct do trouby do zezlátnutí (200°C cca 20 minut).

  2. Smícháme smetanu s hořčicí, vegetou a hladkou moukou a houby touto směsí zalejeme. Dáme péct na dalších cca 15-20 minut.

  3. Poměr podle množství hub, měly by být téměř zalité. Na 250 ml smetany jsem dala lžíci mouky a lžíci hořčice. Příloha - vařené brambory, čerstvé pečivo.

Poznámka

Recept jsem si kdysi opsala odkudsi z netu, náhodou jsem jej ve starém sešitu objevila....a nelituji :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené lesní houby v hořčičném bešamelu

  • Ivana79 Ivana79

    Simonka,ďakujem za súcit;-)a máš samozrejme pravdu,pre pár hríbov by som nechcela skončiť ako Eliza a jej rodina:-/Niekedy to nemusí mať následky,ale môj sused ako mladý tiež zjedol takéto hríby a do smrti mal poškodenú pečeň,nakoniec na to aj zomrel.No tak snáď sa mi ešte pošťastia nejaké "jedlé":-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    :-D, dneska už to dávám k dobrému - přežili jsme všichni; mojí babičce, která jen houby smažila a nejedla, říkal personál písecké nemocnice "babička-travička":-D.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Eliz:-O:-O:-Ono to je hrůza,ještě,že jste dopadli dobře a přežili to.:yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    My jsme se otrávili houbami celá rodina, dokonce o tom psali v někdejší Jihočeské pravdě...:-D Stará paní Matušková, dej ji Pánbůh věčné nebe, nám nosila houby a jednou přinesla plný košík "masáků"...respektive závojnatky olovnaté...:-D
    Smažené chutnaly do té doby, než maminky mladší bratr začal zvracet, po něm máma, její druhý bratr...všichni, včetně mojí tehdy dvouleté sestry jsme skončili v písecké nemocnici na výplachu žaludku a následném pozorování...
    Od té doby nejím nic, co není hřib, liška, babka nebo bedla (jedlá)...;-):-))

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Ivano79,tak to je mi líto,u nás taky rádi sbíráme houby a dost poznáme,ale pokud si nejsme úplně jistý některou houbou,tak to raděj neberem,škoda,ale než se otrávit,tak je lepší raděj vše vyhodit.:-(A sušené houby si beru opravdu od spolehlivých houbařů,že vím,že je opravdu znají.;-):-KTak snad se ještě naskytne někdo kdo Vám houbičky dá.;-):-K

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Isahu,tak to ti teda závidím:-(Ja hríby nepoznám vôbec ani nikto z rodiny,aj keď máme les priamo pred domom:-/Minulý rok sme našli horko-ťažko 4 bedle a to sme boli v lese pol dňa a skoro sme zablúdili:-DVčera našiel kamarát asi 100 dubákov a aj nejaké iné,aj mi odsypal,všetko som to spracovala a potom volal,že si nie je istý nejakým hríbom a mám to vyhodiť;-(;-(

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Mám kamarádku s chalupou v Babiččině údolí a tam to bývají opravdové žně a samé praváky... Jestli porostou i koncem srpna a v září, tak se budu moct těšit, ona je fakt štědrá :-K. To se mi pak tvůj recept bude hodit...:-p

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Eliyo, tak to je mi líto:-(, my jsme nadšení houbaři a v lese jsme, jak to jde...naši jsou už v důchodu a přestěhovali se na chalupu na Vysočině - tento týden máma psala, že za odpoledne 94 praváků, druhý den dopoledne 154 a odpoledne 204 kousků:-O...nepočítajíc babky a podobně....tak to pak nevíme, co dřív vařit :-D:-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Krásný recept...:-p, jen ty houby mi chybí. :-// Do lesa se bojím, manžel už má po dovolené a tchán nic neodsypal...stejně toho moc nenašel. Minulý týden jsem viděla na Šumavě, jak prodávali celé koše u silnice, ale nevím, kolik za ně chtěli - myslím, že to byla nejspíš cena pro projíždějící cizince...;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Zase něco pro podráždění mých chuťových buněk:-p:-p:-p:-p:yes::yes::yes:+15

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • isindy isindy(autorka receptu)

    jikotko, zkus les :-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    A kde jako vezmu houby a ještě k tomu pevnější :yes::-D:-D:-D,tedy musí to být dobrota :-p:-p:-p:-K:-D

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Víte co, s těma houbama...:-((to jsou zase nervy!:-D Ivo, to je nádhera a dobrota určitě, nepochybuji o tom!!

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    No teda Isahu,kdy to všechno stíháš?!Zdobíš dorty,šiješ a vaříš a pečeš,radost pohledět,ty si holka šikovná;-):yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: bedla jedlá recepty závojnatka olovnatá bedla jedlá zpracování pečené houby houba babka jak zpracovat bedle houby recept bešamel houba závojnatka babka houba zavojnatka olovnata foto houba zavojnatka olovnata houby 2010 hřiby bedle houby babky recepty bedla jedlá recept na písecký dort jak zpracovat houby bešamel recept zpracování bedel

Zapomněl/a jsem heslo