Išelské dortíčky: Vyzkoušejte připravit cukroví s výraznou chutí a noblesním vzhledem
Išelské dortíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Křehké kakaové těsto se dokonale snoubí s výrazně kyselkavou marmeládou a křupavou čokoládovou polevou. Vyzkoušejte cukroví, které je přitažlivé jak chuťově, tak i vzhledově.
Opět se jedná o druh cukroví, které potřebuje čas na odležení, aby se všechny chutě dokonale propojily, proto je obvykle připravujeme již na začátku adventu. Dortíčky mají dlouhou trvanlivost a skvěle chutnají i po Vánocích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na išelské dortíčky
Na začátku adventu si můžete upéct kakaová kolečka, která lze plníme náplní o něco později, nejlépe až týden před Vánocemi – záleží také na tom, jakou náplň zvolíte. V každém případě budete mít jistotu, že upečené cukroví zvláční a chuťově se krásně propojí. Na čokoládovou polevu je dobré sáhnout po kvalitní čokoládě s vyšším obsahem kakaa, ideálně kolem 50–60 %, aby byla poleva pěkně lesklá.
Išelské dortíčky
S přípravou tohoto luxusního cukroví vám může pomoci praktický videonávod na išelské dortíčky. Na jednu dávku těsta budete potřebovat 420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 280 g másla, 60 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa a jednu špetku mleté skořice. Dále počítejte na náplň 150 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, rum podle chuti a pikantní zavařeninu dle vlastní volby (většinou se doporučuje meruňková marmeláda).
Na ozdobu si připravte čokoládovou polevu a na dozdobení půlky vlašských ořechů.
- Z uvedených surovin vypracujte křehké těsto, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte dvě hodiny (i déle) odpočívat v lednici. Je to důležité k tomu, aby se tuk v těstě zpevnil a mouka nasála tekutinu.
- Včas předehřejte troubu na 170 °C.
- Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm. Kulatými formičkami vykrajujte kolečka o průměru zhruba 4 cm.
- Dále si plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj kolečka. Pečte je asi 10 minut při 170 °C. Upečené korpusy by měly být lehce zlatavé, ale neměly by křupat.
- Náplň do išelského cukroví připravíte podle tohoto receptu, promícháním moučkového cukru, mletých ořechů, rumu a vámi zvolené marmelády.
- Po vychladnutí potřete polovinu koleček náplní a druhou polovinou je přiklopte. Nakonec horní kolečka polijte čokoládovou polevou a dozdobte půlkou ořechu.
Naplánujte si pečení podle našeho kalendáře vánočního pečení, který začíná už první adventní neděli. Přejeme vám při pečení hodně radosti a minimum starostí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře