

Išelské koláčky s máslovým krémem
Suroviny
- Těsto:
- 320 g hladké mouky
- 200 g másla (Hera)
- 160 g moučkového cukru
- 160 g mletých vlašských ořechů
- 40 g kakaa
- Krém:
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru ¨
- vanilkový cukr
- Poleva:
- 150 g cukru moučky
- 1,5 lžíce kakaa
- 1 lžička másla
- voda - trošku
- Dozdobení:
- mandle půlené loupané
Postup přípravy receptu
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu.
Toto těsto není řidké, spíše drobivé, ale tak to má být! Pokud vám nedrží přidejte maximálně jednu lžíci vody. Z těsta odebíráme jen kousek, který vyválíme přes folii (igelit), nejlépe na silikonovém válu nebo pomoučněném stole, aby se netrhal, na tloušťku cca 3 mm.Tvořítkem vykrajujeme kolečka a dáváme je na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů, cca 10 minut (dle trouby), pak necháme vychladit.
Krém: máslo utřeme s cukry do bílé pěny.
Máslový krém dáme do cukrářského sáčku a na polovinu koleček dáme ,,bobeček,, krému. Druhou polovinou koleček přikryjeme a dáme vychladit.
Poleva: v parní lázni rozehřejeme máslo s cukrem a kakaem. Vařící vody přidáme jen tolik, aby byla poleva lžičkou dobře roztíratelná na kolečkách.
Vrchní díl išelských koláčků potřeme polevou, do jejich středu položíme půlku oloupané mandle. Necháme zaschnout, pak ukládáme do krabiček.
Poznámka od kuchařky
...polovinu koleček si zdobím den předem polevou s mandlí, pak nemusím čekat na zaschnutí a rovnou ukládám do krabičky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Išelské koláčky s máslovým krémem
-
Do komentářů dohady nepatří!NIKDO nemůže za to,že nemáte náladu,nějakou bolístku.Už mi to tady připadá jak v parlamentu,řvete po sobě,urážíte jeden druhého=proč??Názvy cukroví:koláčky,nebo dortíky.Vždyť je to jedno,hlavně když se to povede a chutná. Hezké vánoce Vám všem,hodně zdraví v příštím roce.
-
cathleen: ...negativní ohlasy vám nikdo "postižený" do komentáře nenapíše, od toho tu máte vaše soukromé vzkazy a ty citovat nebudu, protože ctím soukromí jiných ...ten/ta, na koho je mířený můj komentář dobře ví, o čem je řeč ...to, že tu někomu ležím v žaludku v klidu přežiji, nepřišel jsem totiž nikoho "převálcovat" a ublíženě se necítím, jen jsem chtěl uvést věci na pravou míru
...jo a to, že bych štval moderátory/ky, to mě tedy nenapadlo
, takže, obraťme list a hurá do kuchyně, realizovat další recepty pro ty, co o ně stojí
...hezký večer, cathleen
-
recepty73: také znám jako išlské (i pod jinými názvy)...ale - už podruhé, ve druhém tvém komentáři čtu, že nás tu štveš....tos vzal kde, prosím?
Nevšimla jsem si, že by ti tu kdokoliv byť jen naznačoval negativní emoce vůči tvé osobě....
-
Standa: ...išelské, išlské, ischelské... o tom se dohadovat nebudu, protože mu (cukroví) každý říkáme po svém (koneckonců i na těchto stránkách se o tom vedly diskuze a většinou jako vždy k ničemu) a každý tak bude tvrdit, že tak je to jedině správně ...pokud jde o koláčky, tak vy máte holt dortíky a jiný/á prostě jen klasicky cukroví, takže asi tak ...stejně tak je to i s recepturou, každý je děláme jinak ...no, a v neposlední řadě si myslím, že registrovaná/ý jste, tak se nemusíte schovávat za neregistrovaného a přiznat barvu, že vás tu sštvu
...krásný večer a užívejte adventu v klidu
...a mimochodem, i kluci v akci také kdysi dělali išelské koláčky a jak už jsem psal, pochopitelně i s jinou recepturou -
Toto cukroví děláme už dlouho. Jmenuje se ale IŠLSKÉ DORTÍKY a nikoliv koláčky. A navíc ta poleva má být po celé ploše dortíku a ne jen tak naoůl. Odfláknuté!!!!
-
Michaela.Koc: ...díky
, já taky ...připomínají mi chutí bývalé párty oplatky, na kterých jsem svého času ujížděl místo pořádné svačiny
-
Vypadají krásně! Také dělám a hrozně se na ně těším!