Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polevy na cukroví patří k závěrečnému zdobení. Ať už kakaová, citronová, nebo čokoládová - s námi je zvládnete snadno
Zdroj: Pixabay

Dokážete si představit išelské dortíky bez čokoládové polevy? Nebo kakaové cukroví bez bílé? K některým druhům cukroví poleva prostě neodmyslitelně patří. Dodá jim nejen krásný estetický vzhled, ale chuťově celé cukroví pozvedne.

Polevy jsou někdy oříšek a docílit té ideální, bývá často nad naše síly. Jsou totiž velmi variabilní. Jinou použijeme na polití koláče, jinou na dort a cukroví. Máme pro vás několik inspirací na vánoční polevy, které k vašemu cukroví budou dokonale ladit. 

Kdy začít polévat cukroví 

Tak jako slepované cukroví, i potahované polevou má svou trvanlivost. Nejlepší čas je začít zdobit týden před Vánocemi. Následně pak ozdobené cukroví skladujeme v dózách v chladu a temnu, ideálně při teplotě do 5 °C. Pozor na skladování cukroví na balkoně, teplota je zde kolísavá a cukroví se může znehodnotit. 

Vánoční polevy 

Když finální přípravy vrcholí, připravujeme nepečené cukroví, upečené plníme krémem a jednotlivé druhy poléváme těmi nejchutnějšími polevami. My jsme si pro vás několik připravili. 

  1. Čokoládová poleva: Potřebujeme 100 g čokolády na vaření a 2 lžíce 100 % ztužovacího tuku. Nad vodní párou rozpustíme čokoládu i tuk. Tato poleva se hodí například na perníčky, marokánkyišelské dortíčky, nebo pudinkové cukroví. 
  2. Kakaová poleva s medem: Budeme potřebovat 1 lžíci medu, 100 g kakaa, 40 g 100 % ztužovacího tuku. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme med a kakao a mícháme, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Potom poléváme buď perníčky, pařížské rohlíčky, nebo vánoční ořechy.  
  3. Citronová poleva: V míse 150 g cukru moučka třeme se 2 lžícemi citronové šťávy. Přidáme 2 lžíce horké vody a mícháme do zhoustnutí. Výborně se hodí ke kávovým oválkům, citronovému cukroví a nebo také na slepované linecké

Závěrečné zdobení cukroví

Nezapomeňte, že pokud máte v plánu polevu posypat barevnými kuličkami, mletými ořechy, nebo ozdobit mandlí či půlkou vlašského ořechu, je to potřeba udělat hned, dokud poleva není příliš ztuhlá.

Výborná cukrová poleva

Jako bonus navíc jsme si pro vás připravili videorecept na cukrovou polevu, která se hodí na zdobení perníčků, nebo na namáčení ořechového cukroví jako jsou pařížské tyčinky

Inspiraci na vánoční cukroví najdete v našem receptáři

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více