Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký beránek je nedílnou součástí svátečního velikonočního stolu. Pečeme jej z různých těst, jako je piškotové, třené nebo třeba kynuté. Často se beránek také zdobí, takže je nejen pochoutkou, ale i velikonoční dekorací.

Příprava velikonočního beránka na Bílou sobotu má dlouhou křesťanskou tradici a symboliku v podobě Ježíše Krista a také nevinnosti, nového života a jara. Svůj charakteristický tvar dostane díky použití speciální formy na pečení a dodržením správného postupu bude vyklopení dokonalého beránka naprosto jednoduché.

Jak beránka dobře vyklepnout z formy

Na vyjmutí upečeného beránka z formy nepotřebujeme žádná kouzla, postačí  připravená forma, jemné zacházení a také trocha trpělivosti. A jak na to? 

  1. Příprava formy před pečením: Tento krok zabere jen chvilku a udělá divy, protože se vyhneme přilepení těsta k formě. Stačí formu na beránka důkladně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. 
  2. Nevyklápíme horkého beránka: I když jsme jistě netrpěliví, po vytažení z trouby necháme beránka asi 10–15 minut chladnout na lince, čímž zabráníme sražení a rozpadnutí těsta. Až poté ho vyklopíme z formy. 
  3. Vyklepnutí beránka: Po této době můžeme beránka opatrně vyklepnout. Snadno to jde pomocí talířku, který přiložíme na beránka, přidržíme, otočíme formu dnem vzhůru, jemně s formou zatřeseme a beránek vypadne. Beránka položeného na zádech necháme pozvolna zcela vychladnout. 
  4. Uvolnění okrajů: Pokud beránek nechce ven, první pomoc je tenkým kulatým nožem či stěrkou objet okraje formy a přichycené těsto tak uvolnit. 
  5. Mokrá utěrka: Další účinnou pomocí je přiložení utěrky, kterou jsme namočili ve studené vodě a vyždímali. Formu obalíme utěrkou na 3–5 minut - vzniklá pára pomůže uvolnit beránka z formy

Tip: Aby se nám vyklepnutý beránek při chladnutí nezapařil, doporučujeme ho nechat vychladnout na mřížce

Upečte si snadného a rychlého hrnkového velikonočního beránka podle našeho videonávodu, kde mimo jiné názorně uvidíte přípravu dvoudílné formy a následně snadné vyklopení beránka. Veselé Velikonoce a vydařené pečení. 

Komentáře

Další tipy a triky