Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční beránek je oblíbeným svátečním moučníkem, který udělá radost především dětem. Pokud nás pečení baví, můžeme beránka upéct pro někoho blízkého jako dárek. Pěkně ozdobený červenou mašličkou určitě potěší.

Velikonoční beránek patří stejně jako mazanec a jidáše k nejoblíbenějším velikonočním moučníkům. Můžeme si koupit hotového, ale nejlepší je ten domácí, i když není tak trvanlivý. Pokud máme doma formu, můžeme se pustit do pečení. 

1

Proč a kdy se připravuje velikonoční beránek

Pečené jehněčí (beránek) bylo velikonočním pokrmem Židů na připomínku jejich vysvobození z Egypta. Ježíš, stejně jako ostatní Židé, pečeného beránka jedl o Velikonocích se svými učedníky krátce před ukřižováním. Beránek je zároveň symbolem Ježíšovy velikonoční oběti za hříchy lidstva. My dnes připravujeme velikonočního beránka ve formě sladkého pečiva, které se peče ve formách.  

2

Z jakého těsta můžeme péct beránka

Beránka můžeme péct ze stejných těst jako obvykle pečeme bábovku. Volíme vždy spolehlivý recept, který jsme si buď sami ověřili, nebo můžeme použít osvědčený recept s dobrými ohlasy z našeho receptáře. Beránky nejčastěji pečeme z piškotového, třeného, šlehačkového nebo kynutého těsta, ale možností je více.

3

Jak se peče velikonoční beránek

Velikonoční beránek se peče obdobně jako jiné pečivo ve formách. Důležité je formu dobře vymazat a vysypat, aby se nám beránek podařil dobře vyklopit. Některé formy jsou jednodílné, jiné dvoudílné. Beránek pečený ve dvoudílné formě má i záda. Těstem naplníme pouze přední část a prázdnou zadní část na ni přiklopíme, těsto během pečení naskočí a formu zaplní. I když je beránek ze dvoudílné formy hezčí, při pečení musíme být opatrnější, abychom dobře odhadli čas a propečenost.  

4

Jakou formu na beránka použít

Beránka si můžeme upéct v jakékoliv formě. Nejvíce si ceníme forem po mamince nebo babičce, takové se v rodinách uchovávají jako poklad. Bývají obvykle kameninové nebo keramické. Můžeme mít také obyčejnější formu plechovou nebo silikonovou, kterou při pečení pokládáme na plech. Forem na beránky je celá řada, některé jsou menší, jiné větší.

5

Jak dlouho se beránek peče

Naplněné formy na beránka pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu cca 35–45 minut. Přesný čas pečení ale závisí na velikosti formy a druhu těsta, proto se vždy řídíme konkrétním receptem. Správně upečeného beránka poznáme pomocí zkoušky špejlí. Vpíchneme ji do místa, kde je těsto nejvyšší. Pokud se už těsto nepřichytává na špejli, je beránek hotový. 

6

Jak vyklopit velikonočního beránka

Při vyklápění beránka se řídíme stejnými pravidly jako při vyklápění bábovky nebo jiného pečiva z forem. Vždy záleží na druhu těsta a důležité je formu před pečením řádně připravit, vymazat a vysypat. Obecně platí, že beránka nevyklápíme z formy hned po vytažení z trouby, ale chvíli počkáme. Pokud beránek nejde snadno vyklopit, zabalíme nejprve na chvíli formu do utěrky namočené ve studené vodě. S vyklopeným beránkem zacházíme opatrně a necháme ho před zdobením zchladnout.

7

Čím ozdobit velikonočního beránka

Beránka vždy zdobíme až po vychladnutí, když těsto zpevní. Typické a jednoduché zdobení beránka je pocukrovat ho a dát mu na krk mašličku, můžeme přidat očka z lentilek nebo z rozinek či hřebíčků (koření). Beránka můžeme také polít polevou (např. čokoládovou) nebo ozdobit krémem. Pěkně upravíme i tác, na který jsme beránka položili. Beránek bude středem naší sváteční tabule a může být i pěkným velikonočním dárkem či milou pozorností. 

8

Jak upéct beránka bez formy

Pokud nemáme formu, můžeme vyzkoušet beránka upéct a ozdobit jinými způsoby. Jednou z možností je recept na mandlové domácí sušenky. Děti nám určitě se zdobením rády pomohou.

9

Jak skladovat velikonočního beránka

S beránkem zacházíme stejně jako s upečenou bábovkou. Aby nám neosychal, můžeme ho zabalit do utěrky nebo do mikrotenového sáčku. Pokud je náš beránek ozdobený méně trvanlivým krémem, uchováme ho v chladu a co nejdříve spotřebujeme. Beránek z piškotového těsta brzy začíná vysychat, přesto dobře chutná nakrájený na plátky a ozdobený šlehačkou, čímž získá zpět příjemnou vláčnost.

10

Jak dlouho vydrží velikonoční beránek

Stejně jako upečenou bábovku, tak ani beránka dlouho neuchováváme, a poté, co se s ním potěšíme, tak ho spotřebujeme jako moučník. Část s hlavičkou si obvykle necháme nakonec.

A na závěr pro vás máme recept na šlehačkového beránka. Recept je doplněný názorným videem. Těsto na tohoto beránka je snadné a potřebujeme na ně pouze několik surovin. Beránka stačí po upečení pocukrovat nebo polít polevou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více