Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dorty připravujeme nejčastěji z piškotového těsta, které se skládá ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. Část mouky lze nahradit kakaem nebo oříšky. Některé dorty jsou z třeného těsta, které je však hutnější.

Rozhodnutí upéct dort nepřichází z minuty na minutu. Jde o moučník, který připravujeme k očekávané slavnostní události, jako dárek pro oslavence nebo na zakázku. Pečení dortů se nedá uspěchat, protože musíme dodržet jistá pravidla.

Jak dlouho dopředu upéct korpus na dort

Upečený piškot potřebuje dobře vychladnout a tím zpevnit svou strukturu:

  • Korpus necháme chladnout několik hodin, než ho ozdobíme. Horký korpus se rozkrojením srazí, teplý je ještě "příliš živý".
  • Velké dorty pečeme den předem, aby se zpevnily a ztuhly. Máme jistotu, že jsou hotové a připravené ke zdobení.
  • Korpus můžeme upéct i dva dny předem - po úplném vychlazení ho zabalíme do potravinářské fólie a uchováváme v chladu.
  • Piškotové těsto se dá dobře mrazit. Upečeme jednu várku navíc, zabalíme ho do fólie a uložíme do mrazáku. Po vyndání je korpus za 30–60 minut rozmrzlý.

Zkušené kuchařky mají svůj vlastní recept na piškotový korpus. Ty začínající možná ocení video, ve kterém jim přípravu dortu ukážeme:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli