Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční cukroví jsou malé sladké kousky z různých těst, plněné marmeládou, krémy či nádivkami. Některé druhy se musí nechat uležet, jiné se zase připravují na poslední chvíli, aby vydržely co nejdéle čerstvé.

Předvánoční maraton je tady. Nákupy a úklid domácnosti probíhají postupně a podle potřeby, ale jsou činnosti, na které musíme myslet předem. Jednou z nich je příprava na pečení cukroví, bez kterého si svátky neumíme představit.

Kdy začít péct cukroví

Je pozdě péct týden před Vánoci, když se některé druhy cukroví musí nechat rozležet. Stres z nedostatku času a únava o vánočních svátcích není ideální pro naši pohodu ani pro pohodu celé rodiny Jak si naplánovat pečení vánočního cukroví?

  1. Na konci října můžeme upéct zázvorky a suchárky z babiččina receptáře. Pro tyto druhy cukroví je důležité dlouhé odležení.
  2. Na začátku listopadu přichází na řadu kořeněné perníčky. Máme dost času je postupně zdobit bílkovou polevou a nechat si jimi provonět dům.
  3. V polovině listopadu si napečeme korpusy a suché tvary z lineckého, ořechového a kokosového těsta, které uskladníme ve vzduchotěsné dóze. 
  4. Na konci listopadu zdobíme perníčky, pečeme kokosové cukroví a medvědí pracny a radujeme se z prvních druhů hotového cukroví v krabici.
  5. Na začátku prosince promazáváme cukroví marmeládou, plníme ho nádivkami a poléváme polevami, které ozdobíme cukrářskými dekoracemi.
  6. V polovině prosince připravujeme sněhové pečivo, plníme cukroví máslovými krémy a připravujeme pařížské rohlíčky na slavnostní stůl.
  7. Těsně před Vánoci zpracujeme všechny zbytky do nepečených kuliček a tyčinek a máme hotovo. Můžeme se věnovat pečení vánoček.

Chcete si letos vyzkoušet nějaký starý recept podle našich babiček? Můžete si připravit voňavé zázvorky podle našeho videa. Nezapomeňte je dát rozležet:

 

Komentáře

Další tipy a triky