

Zázvorky - starý recept
Suroviny 3 plechy
- 280 g hladké mouky
- 280 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 1 lžička mletého zázvoru
- trochu citronové šťávy
- na špičku kulatého nože cukrářského droždí amonia ( mají v potravinách nebo v drogériích)
Postup přípravy receptu
Cukr, žloutky, vejce, citronovou šťávu a zázvor třeme v misce 15 minut, až směs zesvětlá (asi by šlo použít šlehač, ale dělám to postaru). Ke konci míchání přidáme amonium a nakonec téměř všechnu mouku. Zbytek mouky si dáme na vál a do ní vyklopíme těsto z misky. Dobře propracujeme a vyválíme trochu silnější - asi na 3-4 mm.Formičkou vykrajujeme zázvorkové tvary (vypadají jako zubatá kost).
Klademe na mírně pomaštěný plech. Necháme 24 hodin odpočinout.
Poté pečeme v mírné troubě do růžova. Prochladlé sundáváme z plechu.
Poznámka od kuchařky
Tyto zázvorky s amoniem mají po "naskočení" v troubě uvnitř dutinku, což zázvorky s pr.do peč. postrádají. Letos je na ně už pozdě, potřebují 3týdny uležet.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zázvorky - starý recept
-
zacatecnice: Tento recept je bez masla, vidíš dobre. Niektoré recepty na zázvorky maslo neuvádzajú.
-
ať koukám, jak koukám, máslo tam nevidím, kde dělám chybu?
-
at koukam, jak koukam maslo tam nevidim
-
Milují zázvorky,pekla je stařenka i mamka,peču je i já.Taky do nich dávám máslo a před skládáním na plech je obracím naruby.
jsou mňam!!!
-
Na kolik stupnu se pecou?
-
Dobrý den. Tento recept znám, pekly se u nás co pamatuji. Bohužel s odchodem babičky odešel i recept a znovu jsem jej získala ze Slovenska, kde jim říkají zázvorníky. V orig, receptu je skutečně amonium -k dostání v drogeriích pod názvem cukrářské droždí. Po zpracování těsta, které je mimochodem dost tuhé, vykrájím formičkou zázvorky, dám na plech a měly by takto odpočívat 24 hodin ( u nás na balkoně. Po upečení jsou krásně nafouklé a nikdy se nestalo, že by se roztekly. ( taky se nedával nikdy čerstvý zázvor, jelikož nebyl).
-
-
výborný recept
-
Mám recept po starej mame, do cesta ide na 500 g múky aj 50 g masla a salajka - amónium sa rozpúšťa v troche mlieka. Pečú sa na druhý deň tiež. Stará dobrá klasika!
-
Tohle je recept hodně dávný a i typický, babička ho takhle dělala i s tím amoniem