Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Zdroj: Toprecepty.cz

Od poloviny listopadu začíná v mnoha domácnostech příprava vánočního cukroví. Když začneme s pečením včas a všechno si dobře promyslíme i naplánujeme, máme šanci prožít pěkné období bez zbytečného stresu. Poradíme, jak na to.

Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.

Důležité je vytvořit si plán

V průběhu listopadu si v klidu sedneme a spolu s rodinou naplánujeme, co budeme péct, snažíme se o realistický přístup. Řídíme se rodinnými zvyklostmi a chutěmi. Pak si vezmeme k ruce recepty, vypíšeme si do sloupců suroviny a sečteme, kolik a čeho budeme potřebovat nakoupit, abychom měli vše připraveno.
Cukroví

Pečení prvního vánočního cukroví sahá do 16. století, ovšem dnešní podobu byste v něm hledali jen těžko. Figurky z ovoce, vykrajovaná zvířátka k ochraně živých zvířat v hospodářství, tvar kruhu jako… Podívejte se na všechny cukroví.

Koncem listopadu už můžeme vytvořit těsto na perníky, zázvorky, upéct klasickou štolu a nechat zabalenou v chladnu rozležet. Tou dobou už také dořešíme výzdobu obydlí a adventní věnec (i ten může být pečený).

Pečení prvního vánočního cukroví sahá do 16. století, ovšem dnešní podobu byste v něm hledali jen těžko. Figurky z ovoce, vykrajovaná zvířátka k ochraně živých zvířat v hospodářství, tvar kruhu jako… Podívejte se na všechny pečené.

Obecné rady k pečení

Při pečení se snažíme spořit čas i elektřinu. Je nehospodárné vyhřívat každý den troubu na jeden druh cukroví a zase nechat zchladnout. Ekonomičtější je připravit si těsta druhů, které budeme péct, nechat je v chladničce odpočinout, kde vydrží dobře zabalené několik dnů (ale i týden) a jiný den se věnovat pečení, kdy rozehřátá trouba nestačí vychladnout. Výhodnější (hlavně pro pracující) je věnovat přípravě těsta všední večery nebo páteční odpoledne, v sobotu péct a v neděli si užívat advent. Máme-li více plechů a pomocníky, máme výhodu. V opačném případě prostě pečeme málo a jen to, co zvládneme v poklidu. Pečení má být radost, jinak výsledek za moc nestojí. To už je lepší pečivo koupit.

Suroviny na těsto by měly mít pokojovou teplotu, proto je připravíme včas, kromě másla na křehká těsta (např. linecké), které by mělo být naopak studené z chladničky (ale ne zmrzlé). Upečené korpusy uchováme dobře zabalené v chladnu (sklep, balkon) do doby, kdy je budeme plnit. Využíváme různých pomůcek a vychytávek k usnadnění pečení jako třeba více druhů cukroví z jednoho těsta, rozvalování těsta mezi dvěma mikrotenovými fóliemi, silikonové formy apod.

A můžeme začít

První adventní týden: můžeme upéct klasické perníčky a zázvorky. Uložíme je do krabice s rozkrojeným jablkem, aby změkly, zabalíme a dáme do chladna. Jablko ale kontrolujeme a vyměňujeme. Také suché druhy jako vanilkové rohlíčky, pracny, strojkové a korpusy na linecké už můžeme upéct. Linecké zatím neplníme.

Vytáhněte oblíbená vykrajovátka, pusťte koledy a vrhněte se do oblíbené sváteční kratochvíle. Ačkoliv je nejstarší dochovaný recept na linecké těsto z roku 1653, v historickém kuchařském zápisníku… Podívejte se na všechny linecké cukroví.

Pracny neboli medvědí tlapky pekly už naše prababičky. Má širokou škálu chutí a tvarů, není vůbec náročné na přípravu, zapojit do ní můžete i děti. Těsto je dostatečně tučné, takže se obejdete bez… Podívejte se na všechny pracny.

Vanilkové rohlíčky patří mezi jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví. Voní po oříšcích a vanilce, moučkový cukr, ve kterém jsou obalené, připomíná nadýchaný sníh. Recept má každá rodina svůj… Podívejte se na všechny vanilkové rohlíčky.

Druhý adventní týden: můžeme upéct druhy, které budeme později plnit krémem – trubičky, košíčky, ořechy nebo išelské cukroví apod. Už můžeme slepit linecké marmeládou, aby se rozleželo. Zbylé bílky využijeme a upečeme (spíš usušíme) bílkové cukroví a kokosky, které uložíme v suchu. Tím by základní pečení drobných kousků mohlo být hotové.

Nejčastěji se jedná o sladké křehké těsto, které si navíc snadno zapamatujete, protože poměr mouky, másla a cukru je přesně 3:2:1. Tedy 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru a 1… Podívejte se na všechny košíčky.

Pracny, vanilkové rohlíčky, linecké a další jednoduché druhy mohou působit obyčejně. Oproti tomu cukroví promazané krémem má téměř nádech luxusu. Zabere o něco víc času i práce, ale výsledek stojí za… Podívejte se na všechny plněné.

Šťavnaté, měkké, rozčepýřené, prostě dokonalé. Recept si obvykle vystačí s pouhými třemi surovinami - s bílky, cukrem a kokosem. Hlavní roli hraje způsob, jak se vše smíchá a zpracuje. Stačí vyšlehat… Podívejte se na všechny kokosky.

Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné – takhle božsky chutná cukroví upečené z bílkového sněhu. Stačí do něj přidat různé přísady, vyhrát si s tvary a budete mít další druhy navíc. Mezi nejznámější jistě… Podívejte se na všechny bílkové cukroví.

Třetí adventní týden: vyrobíme máslové krémy a naplníme příslušné druhy. Krémy děláme raději ty vaječné, s kondenzovaným slazeným mlékem nebo s moučnou kaší, protože pudinkové krémy nemají dlouhou trvanlivost. Pokud jste ještě něco nestihli, můžete to nyní dohnat. Můžete třeba upéct tvarohovou štolu, pocukrovat a zabalit. Také marokánky už upečte a dejte do sucha.

Dorty, zákusky, ani leckteré vánoční cukroví by se neobešly bez lahodného krém, polevy či náplně. Nejhojněji používané jsou tvarohové krémy, máslové, pudingové, čokoládové, karamelové nebo smetanové.… Podívejte se na všechny krémy, polevy, náplně.

Čtvrtý adventní týden: zdobíme naplněné a slepené cukroví polevami, vyrábíme nepečené cukroví, na které využijeme úlomky a případné nepovedené kousky.

Nestihli jste napéct vánoční cukroví? Nic není ztraceno, vrhněte se do přípravy nepečených druhů, kterých je spoustu a většina není na přípravu nijak složitá. Klasika, která nesmí chybět v žádné… Podívejte se na všechny nepečené.

Patříte do tábora vosích hnízd nebo včelích úlů? Ať tak či onak, málokdo si umí představit vánoční svátky právě bez nich. Jemné rumové těsto, krém s pořádnou dávkou vaječného likéru, pár minut času a… Podívejte se na všechny vosí hnízda.

Pro spoustu časově vytížených žen představuje pečení vánočního cukroví zbytečný stres. Nepečené kuličky zvládne opravdu každý, i ten, kdo v kuchyni zručností nevyniká. Stačí smíchat suroviny, poválet… Podívejte se na všechny kuličky.

Čokoláda je dozajista jednou z nejznámějších a nejpopulárnějších sladkostí na celém světě, ať už si chcete zamlsat nebo třeba máte špatný den a chcete si zlepšit náladu. Patří mezi přírodní léky, v… Podívejte se na všechny domácí čokoláda.

Den před Štědrým dnem upečeme vánočku a připravíme bramborový salát, aby se rozležel.

Neodmyslitelně patří do evropské kuchyně a to jak verze majonézové nebo jogurtové, tak i odlehčené varianty dochucené pouze kapkou oleje či svěžím dresinkem. Většina se servíruje dobře vychlazená,… Podívejte se na všechny bramborové.

Na poslední chvíli

Ne každý má možnost uložit spousty cukroví někde v chladu. Na našem webu najdete i tzv. recepty na poslední chvíli, linecké a perníčky, které nepotřebují rozležet. Také bílkové a žloutkové cukroví se může mlsat hned po vychladnutí.

Sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. V dnešní době je typická směs skořice, hřebíčku,… Podívejte se na všechny perníčky.

Tak příjemné a poklidné chystání bez karambolů!

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více