Jak krájet tenké plátky brambor? Použijeme nůž, struhadlo, mandolínu nebo škrabku
Brambory jsou hlíznaté rostliny z čeledi lilkovitých. Jde o jednoleté plodiny, které vytvářejí hlízy, plné škrobu a živin. Brambory spolu s obilím patří pro své vlastnosti k základním potravinám lidí na celém světě.
Krájet brambory na plátky umí každý kuchař. Oloupané brambory osušíme, aby v ruce neklouzaly a ostrým nožem z nich nakrájíme pokud možno stejně silné plátky. Z plátků připravíme salát, zapečené brambory, chipsy. Jsou i jiné možnosti plátkování?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak krájet brambory na plátky
Zkusme podle druhu připravovaného pokrmu několik způsobů krájení:
- Krájení ostrým nožem vyžaduje zručnost. Nůž by měl být tenký, aby se na něj plátky nelepily. Krájíme stejně silné plátky (bramborové růžičky).
- Strouhání na struhadle nám pomůže vytvořit tenoučké plátky, které jsou téměř průhledné. Využijeme je při přípravě zapečených brambor a placek.
- Strouhání na mandolíně, která je velmi ostrá, umožní vytvořit tenké, stejně silné plátky, které využijeme při přípravě bramborových chipsů.
- Škrabku na brambory použijeme na tenké, podlouhlé plátky z rozpůlených brambor, které pak smažíme nebo zapékáme.
Plátky brambor zpracujeme rychle, jinak se při tepelné úpravě rozpadnou. Volíme prudké smažení nebo pečení při vyšší teplotě.
Vyzkoušejme si podle videa přípravu chipsů jako z KFC - z horkovzdušné fritézy ani nebudou tak mastné:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře