Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku
Kvásek Lievito Madre je původní italský, pšeničný kvas, který se hodí na hutná sladká nebo chlebová těsta. Velice dobře se s ním pracuje a pečivo s ním má zvláštní specifickou příchuť. Jak si tento kvásek pořídit, najdete na webu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 837 kJ / 2 351 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,77 g |
Tuky | 39,13 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 27 mg |
Sodík | 6,46 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 423,97 g |
Postup přípravy
Těsto musí zvětšit objem na dvojnásobek.
Nakonec těsto stočíme do pomoučené ošatky a necháme zakryté 2 hodiny kynout (můžeme nechat kynout i v lednici do rána). Opět musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 4: Do trouby si dáme na 270 °C předehřát zapékací mísu.
Na pečicí papír si vyklopíme nakynutý chlebík, nakrojíme po délce (nebo více krátkých řezů) aby mohla pára ven a chleba nepuknul.
I s pečicím papírem, přeneseme do rozpálené zapékací mísy. Krok 5: Prvních 15 minut pečeme zakrytý na 270 °C, pak 25 minut na 190 °C stále zakrytý, nakonec odkrytý na 190 °C 10 minut.
Že je chleba správně upečený poznáme tak, že se nám krásně nafoukl a když na něj zespodu poklepeme, má krásně dutý zvuk.
Krájíme úplně vychladnutý.
Zveřejněno 10. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kr8jl
Moje poznámka
Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kr8jl
Nejnovější recepty
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 1 hodinou
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 6 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 8 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Dort Oreo bez vajec
Přidáno 1. 7. 2025 09:58
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 22 minutami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 1 hodinou
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 2 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 3 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 4 hodinami
Královské žampiony
Lenka1980 před 4 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta II
Linda 989 před 5 hodinami
Hlíva se žampiony na smetaně
Lenka1980 před 5 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Sally.K51 před 5 hodinami
Suroviny:
kvásek,
voda,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
mouka žitná,
sůl,
kmín celý,
sádlo
Komentáře (7)
Můžete přidat pol. lžíci oleje nebo zakysané smetany, občas přidám i pivo