Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte doma bohatou úrodu cuket a přemýšlíte, co z nich připravit? Vsaďte na zdravou a vynikající krémovou polévku, kterou s námi krok za krokem zvládne i začínající kuchař, je totiž velmi jednoduchá a má mnoho variant.

Cuketa je na pěstování nenáročná a v kuchyni všestranná zelenina s jemnou chutí, díky které ji využíváme jak do sladkých moučníků, tak do slaných zeleninových směsí, zapékaných pokrmů, salátů, jako náhradu špaget či grilovanou na plátky během letních měsíců. Zkrátka si na ní pochutnáme vždy a ani v případě cuketové polévky tomu nebude jinak. Společně s kouskem pečiva je rázem sytá večeře na stole. 

Jak na cuketovou polévku

Cukety na zahrádce při správných pěstitelských podmínkách rostou velmi rychle. Výhodou cuketové polévky je, že do ní chutně zpracujeme i přerostlé kousky, které na rozdíl od mladých cuket oloupeme a zbavíme velkých tvrdých semen. Poté se můžeme pustit do vaření. 

  1. Na 6 porcí cuketové polévky potřebujete: 500 g mladé cukety, 1 cibuli, 2 brambory, 3 lžíce oleje, 800 ml zeleninového vývaru, šťávu z 0,5 citronu, 1–2 stroužky česneku (podle chuti), 150 ml smetany ke šlehání, 100 g slaniny, 0,5 lžičky mletého koriandru a podle chuti sůl, mletý pepř a bylinky. 
  2. Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na 3 mm silné plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. 
  3. V pánvi rozpalte olej a plátky cukety postupně z obou stran osmažte (asi 3–5 minut). Poté cuketu vyjměte a pár koleček si ponechejte na závěrečné zdobení. 
  4. Ve výpeku osmažte dosklovita nakrájenou cibuli
  5. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a propláchněte studenou vodou. Vložte je do většího hrnce a přidejte také orestovanou cibuli. 
  6. Vše zalijte vývarem, přidejte orestovanou cuketu a přiveďte k varu. Vařte doměkka asi 15 minut
  7. Rozmixujte mixérem, přidejte smetanu, prolisovaný česnek, koriandr a podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Nechejte krátce projít varem. 
  8. Ještě na pánvi osmažte nakrájenou slaninu dokřupava.
  9. V talíři poté zdobte polévku plátky restované cukety, opečenou slaninou a nakrájenými oblíbenými bylinkami jako je petrželka, libeček, pažitka nebo i máta či bazalka. Můžete přidat i trochu nastrouhané citronové kůry

Tip: K cuketové polévce se hodí také nastrouhaný parmezán, který zvýrazní chuť. Zajímavou chuťovou kombinaci vytvoříte přidáním kari koření a kurkumy pro krásnou barvu. 

Vyzkoušejte i jinou, ale také výtečnou cuketovou polévku podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. 

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli