Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzení v udírně je velmi oblíbená metoda uchování masa za pomoci teplého kouře, který mu navíc dodá dokonalou chuť i vůni. Uzení masa se také často stává rodinným rituálem, především v sychravém podzimním období.

Uzení masa je zdlouhavý proces, avšak tyto pochoutky za tu práci rozhodně stojí. Prvním krokem k dokonalému výsledku je výběr kvalitního masa od řezníka. K uzení se nejlépe hodí tučnější části, jako je krkovička, bůček, plec nebo také žebra.

Jak naložit maso na uzení

Výslednou chuť masa ovlivníte naložením do soli a bylinek. Sůl je navíc spolehlivým konzervantem a prodlouží trvanlivost potravin. Vepřové maso se nejčastěji nakládá dvěma způsoby:

  1. Nakládání masa nasucho: Tato metoda spočívá v důkladném vtírání soli do povrchu masa, přidat můžete také oblíbené koření - česnek, jalovec či sušené bylinky. Nasolené maso uložíte do uzavíratelných nádob, bez přístupu vzduchu a zabalené do potravinové fólie. Takto připravené kusy masa skladujte v chladu při teplotě do 4 °C, po dobu 3–6 týdnů.
  2. Nakládání masa do roztoku: Maso můžete naložit pomocí druhé metody do solného roztoku a to v přesném poměru 800 g soli na 10 litrů vody. Podle své chuti můžete do roztoku přidat oblíbené koření, báječně se hodí česnek, mletá i uzená paprika, kmín, dále také rozmarýn a tymián. Kousky masa musí být v roztoku ponořené, proto je třeba je v nádobě zatížit. Maso skladujte opět v chladu a po dobu 3–6 týdnů. Nezapomínejte i na pravidelnou kontrolu masa, aby nedošlo ke zkažení roztoku.

Tip: Po naložení je třeba maso nejprve omýt vodou a důkladně osušit. Kusy masa můžete také zavěsit na háčky a nechat okapat. Po tomto procesu je maso připravené k samotnému vyuzení a to buď studeným nebo teplým kouřem.

Vepřové koleno může být jednou z voňavých lahůdek, které lze vyudit v domácí udírně. Upečte si ho v troubě s pomocí snadného videonávodu.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky