Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobře naložené tvarůžky jsou delikatesou pro všechny milovníky zrajících sýrů typicky výrazných vůní a chutí. Slouží jako pikantní pohoštění, svačina nebo chuťovka. Naložit je můžete hned třemi způsoby, do oleje, do octa a do piva.

Není bezpodmínečně nutné naložit pouze tvarůžky, stejně nebo podobně poslouží olomoucké tyčinky, romadúr, pivní nebo podobný zrající sýr. Jejich naložením vyrobíte zajímavou pochoutku. Je na vás, kterému typu naložení dáte přednost, my doporučujeme vyzkoušet všechny.

Tvarůžky naložené v oleji

Postupujte podobně jako u nakládaného Hermelínu nebo podobných sýrů. Do sklenice vrstvěte sýry (raději horizontálně rozpůlené nebo rozčtvrcené, aby se rychleji proležely), nakládanou zeleninu, plátky česneku, bylinky, koření atd. Vše zalijte stolním olejem, uzavřete a nechte v chladničce asi 2–3 týdny naležet.

Tvarůžky naložené v octovém nálevu

I tvarůžky můžete naložit ve stylu utopenců. Plátky sýrů vrstvěte s cibulí, kterou jste nakrájeli na tenká kolečka. Svařte nálev z octa, vody a koření, zchladlým nálevem zalijte sýry a nechte vše 2–3 dny uležet v chladničce. 

Tvarůžky naložené v pivu

Tvarůžky prosypte drceným kmínem, zalijte pivem tak, aby byly zcela ponořené a dobře uzavřete. Nechte při pokojové teplotě několik dní, dokud se neslijí v jednolitou hmotu. Tato delikatesa má velmi silný odér, který nevadí jen opravdovým milovníkům tvarůžků. Nicméně po překonání prvního nádechu získáte vynikající a pikantní pomazánku na chléb s máslem nebo na topinky.

Videorecept s vymazlenými tvarůžky jistě povzbudí nerozhodné začátečníky k realizaci, protože uvidí, že naložit tvarůžky je opravdu snadné.

 

Komentáře

Další tipy a triky