Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené i nepečené cukroví, polité čokoládovou polevou, stále patří mezi nejoblíbenější dobroty. Na rozdíl od dortových polev se pro namočení cukroví může použít rozpuštěná čokoláda, která je pevná a hladká.

Čokoládová poleva je typickou ozdobou třetiny vánočního cukroví, sušenek, truffles a jiných drobných tvarů. Namáčení kousků do čokolády je mnohdy pro kuchařky výzvou, která končí utopením cukroví v polevě nebo velkým úklidem kuchyně.

Jak namáčet sladkosti do čokolády

Použijeme jednu z několika možností podle druhu cukroví:

  • Kousky položíme na vidličku a ponoříme je do čokolády. Jemným poklepáním o kraj misky necháme polevu stéct a cukroví odložíme.
  • Nepečené cukroví je měkké - napíchneme ho na špejli, namočíme do čokolády a oklepeme o kraj. Vzniklou dírku zakápneme čokoládou.
  • Cukroví uchopíme dvěma prsty za okraje, namočíme ho částečně do čokolády nebo ponoříme horní plochu pod hladinu.
  • Kousek cukroví vhodíme do polevy a pomocí vidličky nebo špejle důkladně obalíme v čokoládě. Vidličkou cukroví vyjmeme a odložíme.

Na závěr pár rad pro namáčení cukroví

Na pár maličkostí bychom neměli zapomenout:

  • Rovný podnos vyložíme pečicím papírem, na který budeme cukroví odkládat. Z papíru se po ztuhnutí všechny kousky lehce sloupnou.
  • Pokud použijeme odkapávací mřížku, čokoláda přes ni proteče a po ztuhnutí jde cukroví sejmout jen těžko - musí se uvolnit nožem.
  • Cukroví, plněné a zdobené krémem, máčíme v horké čokoládě jen krátce, aby krém nepovolil a kousky se v polevě nerozpadly.
  • Používáme-li cukrářské ozdoby, posypeme jimi ještě vlhkou polevu, aby se na ni přilepily. Rozpuštěnou čokoládou šrafujeme už ztuhlou polevu.

Víte, jak připravíte nepečené kuličky, máčené v čokoládě? Podívejte se na video:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky