Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovadlá zelenina obvykle ztratí svou křupavost a pevnost, v horším případě se přímo scvrkává a následně putuje do koše. Naštěstí se dá ve většině případů oživit a přivést zpět k životu, a to jednoduchými triky a během několika málo minut.

Vadnutí zeleniny je způsobeno ztrátou vody, proto nejrychleji vadnou bylinky a listová zelenina. Avšak po pár dnech i pevnější kořenová zelenina, která má také omezenou životnost. Čerstvost můžeme trochu prodloužit správným skladováním zeleniny, nicméně přibližně po týdnu bude třeba nespotřebovanou a ovadlou zeleninu oživit. 

Jak oživit ovadlou zeleninu

Oživení ovadlé zeleniny je nejen snadné, ale i velmi užitečné, protože ušetří naše finance a sníží množství potravinového odpadu. A není na to potřeba žádná magie. 

  1. Ledová lázeň: Nejjednodušší metodou je namočit ovadlou zeleninu do ledové vody. Zelenina nasaje zpět vodu a vrátí se jí pevnost, křupavost a lesk. Listové zelenině a měkčím druhům zeleniny stačí asi 15 minut lázně, tvrdší zelenině (zejména kořenové) asi 30–60 minut. Před uložením do lednice důkladně zeleninu osušte, aby nevznikaly plísně. 
  2. Teplá lázeň: U tvrdší zeleniny, jako je mrkev či celer, může být první pomocí ponoření do teplé vody na 5–10 minut. Po této lázni je ideální zeleninu na chvíli namočit do ledové vody, protože teplou vodou se otevřou póry a zelenina lépe vstřebá vodu z ledové lázně. 
  3. Oživení řezem: Především bylinky nebo řapíkatý celer můžeme snadno oživit seříznutím. Seřízneme lehce stonky a dáme je do sklenice s vodou podobně jako květiny. Takto můžeme bylinky umístit i do lednice a prodloužit jim trvanlivost. 
  4. Vlhký ubrousek: Pro mírně zavadlé kousky zeleniny nebo pro prodloužení čerstvosti je jednoduchým trikem zabalení zeleniny do vlhkého ubrousku nebo utěrky (důkladně vyždímané). Během několika hodin zelenina nasaje vlhkost. Takto zabalenou zeleninu vložíme do lednice do přihrádky na zeleninu, a to do igelitového sáčku či uzavíratelné nádoby. 

Tip: A co se zeleninou, které lázeň nepomohla a která je scvrklá či ovadlá? Zavadlou zeleninu můžeme využít do silného vývaru, zeleninových polévek, rozmixovat do omáčky, pod maso nebo si z ní udělat výborné smoothie společně s ovocem. 

Z ovadlé zeleniny a zeleninových zbytků si můžeme udělat skvělou domácí vegetu, kterou využijeme jako dochucovadlo do polévek, omáček a dalších oblíbených pokrmů. S přípravou pomůže náš videorecept

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli