Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Unsplash Anna Pelzer

Možná se vám už taky někdy stalo, že jste prošvihli trvanlivost nějaké zeleniny. Když jste pak povadlý kousek ale objevili, tak vám ho určitě bylo líto vyhodit a snažili jste se ho zachránit. Uvidíte, že pomocí těchto jednoduchých triků vám to příště půjde o poznání snadněji.

Voda s octem nebo šoková terapie

Obecné pravidlo, které platí pro vzkříšení povadlé zeleniny, je na hodinku ji namočit do láku, který připravíte ze dvou šálků studené vody a jedné polévkové lžíce jablečného octa. Nebo můžete naopak vyzkoušet šokovou terapii a zvadlou zeleninu rychle smočit v horké vodě. Okamžitě ji ale vyndejte a rychle ji na pět minut ponořte do mísy s ledovou vodou smíchanou s kávovou lžičkou jablečného octa.

Kedlubny a mrkev vzkřísí voda s citronem

Snadno oživíte i změklou zeleninu, jako jsou například mrkev, petržel, celer nebo třeba kedlubny. Pořádně ji očistěte a potom ji alespoň na hodinu ponořte do misky se studenou vodou smíchanou se šťávou z jednoho nebo dvou citronů.

Řapíkatý celer zachrání brambora

Stonky řapíkatého celeru mají být samozřejmě krásně křupavé. Přesto je nemusíte vyhodit, ani když začnou měknout. Zkuste je zachránit tímto fíglem. Zvadlé stonky ponořte do studené vody spolu s nakrájenými plátky jedné brambory. Uvidíte, že bude stačit zhruba hodinka a stonky získají díky škrobové lázni zpět svou původní křupavost.

Díky vodě se vzpamatují bylinky i salát

K záchraně povadlého listového salátu nebo bylinek využijte kouzelnou moc obyčejné vody. Stačí je opatrně propláchnout studenou vodou, a pak je uložit v igelitovém sáčku se zipem asi na dvě hodiny do dolní přihrádky v chladničce. Podobný refresh můžete dopřát i „unavené“ kudrnaté petrželi. Jednoduše ji rozložíte na tác nebo na prkénko a postříkáte ji studenou vodou z lahve s rozprašovačem. Potom ji přikryjte potravinovou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a za dvě hodiny můžete kudrnkou zdobit chlebíčky, obložené mísy nebo ji přidat do polévky.

Naklíčený česnek smíchejte se solí

Není to žádný objev. Česneková pasta neboli utřený česnek se solí si vyrábí doma kdekdo a prodává se i v obchodech. Nicméně tato metoda vám pomůže nejen česnek uchovat, ale také zachránit. Je tedy zbytečné vyhazovat změklý nebo naklíčený česnek, který jste měli doma uskladněný přes zimu. Vyplatí se ho oloupat, utřít se solí a ve sklenici se šroubovacím víčkem uložit do spíže, kde bude připravený jako nezbytná ingredience třeba do bramboráků, bramborové polévky nebo do sekané.

Na závěr trochu prevence

Možná se vám bude hodit i pár rad, jak se dá znehodnocení některých druhů zeleniny předejít. Můžeme se vrátit třeba zpátky k řapíkatému celeru. Není žádným tajemstvím, že řapíky snadno zhnědnou. To se ale nestane, když je nejdříve namočíte na půl hodinky do půllitru studené vody smíchané s jednou kávovou lžičkou citronové šťávy, a až pak je uložíte do chladničky do přihrádky na zeleninu. Ledový salát zas uchováte dlouho svěží, když k němu do igelitového obalu přidáte opečený kousek chleba. Ten do sebe natáhne vlhkost, takže když ho budete ob dva dny obměňovat, salát vydrží křupavý i 14 dní. Když ale omylem koupíte nazelenalá rajčata, nemusíte mít strach, že nezčervenají. Dejte je na pár dní v papírovém sáčku na slunečný okenní parapet. A ideální bude, když k nim přidáte alespoň jedno nebo dvě pořádné uzrálá rajčata.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více