Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tento pokrm má své kořeny v české venkovské kuchyni, kde byl králík často na jídelníčku díky jeho dostupnosti i výživovým hodnotám. Králík na smetaně je slavnostním obědem, vhodným zejména pro speciální příležitosti.

Příprava receptu není náročná, ale vyžaduje trochu času a trpělivosti, aby maso z králíka získalo tu správnou jemnost a omáčka svou nezaměnitelnou chuť. Spojení kořenové zeleniny a jemné smetany vytváří klasickou kombinaci, která je pro českou kuchyni charakteristická. 

Králík na smetaně po staročesku

Staženého a vykuchaného králíka si naporcujte podle našeho videonávodu a den předem ho osolte, opepřete a obložte plátky slaniny. Přidejte petržel, mrkev, celer, cibuli, ocet, cukr a směs divokého koření. Nechte uležet v lednici do druhého dne.

  1. Rozpalte si troubu na 150–160 °C, králíka podlijte, přidejte sádlo a dejte péct. 
  2. Za častého podlévání pečte maso do změknutí. Chcete-li zlatavou barvu masa, na závěr zvyšte teplotu a pečte bez poklice.
  3. Jakmile je maso měkké, vyndejte ho z pekáče, vyberte koření a zeleninu propasírujte.
  4. Je-li třeba, zahustěte omáčku moukou rozmíchanou v troše vody nebo mléka a 20–30 minut provařte.
  5. Odeberte malé množství omáčky, do které vmícháte zakysanou smetanu, směs rozmíchejte a vlijte zpět do hrnce.
  6. Na závěr omáčku dochuťte solí, cukrem, citrónovou šťávou a lžičkou hořčice.

Pokud chcete vyzkoušet toto tradiční jídlo, náš videorecept vám s přípravou pomůže. Ideální přílohou jsou klasické houskové knedlíky.

 

Komentáře

Další tipy a triky