Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačkoli je dušená mrkev skromné jídlo, rozhodně si na ní může pochutnat celá rodina. Jedná se o nejznámější zeleninový pokrm, který nám často evokuje návrat do školní jídelny. Poradíme, jak chutně tuto zeleninu uvařit.

Mrkev je nepostradatelná surovina, která má v kuchyni mnohá využití. Dušenou mrkev můžete připravit pro rodinu na několik způsobů. Báječně chutná v kombinaci s hráškem, s vepřovým či kuřecím masem nebo s bramborami.

Jak připravit dušenou mrkev

Dušenou mrkev stojí za to mít v jídelníčku. Jemně nasládlá chuť vás vrátí zpět do dětství a podávat ji můžete s masem či vajíčkem uvařeným natvrdo.
Na 4 porce budete potřebovat tyto suroviny: 500 g mrkve, 70 g cibule, 25 g oleje, 250 ml vody, sůl a 1 špetku cukru krupice (či podle chuti).

  1. Mrkev nejprve očistěte a nastrouhejte nahrubo. Dále oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejte olej, na kterém osmahnete cibulku dosklovata. Poté přisypte nastrouhanou mrkev a promíchejte. Mrkev osolte a zalijte 250 ml vody.
  3. Hrnec přiklopte pokličkou a mrkev nechte dusit asi 10 minut.
  4. V malém kastrolku připravte z oleje a mouky světlou jíšku.
  5. Do připravené jíšky zašlehejte ještě 100–150 ml vody podle potřeby a poté zahustěte změklou mrkev.
  6. Přiveďte pokrm k varu a provařujte zhruba 10–15 minut do zhoustnutí. Podle potřeby případně dolijte vodu k získání požadované konzistence.
  7. Ke konci vaření případně pokrm dochuťte solí či špetkou cukru.

K uvaření dušené mrkve vám postačí pouze několik základních surovin a zdravá večeře je na stole. Vyzkoušejte recept podle snadného videonávodu. K této lahůdce lze podávat dušené vepřové maso nebo vařené brambory. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky