Dušená mrkev s vepřovým masem: Slaďoučkou mrkev ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte smetanou
15. 7. 2024 Vaření
Milujete dušenou mrkev a ještě jste ji nevyzkoušeli připravit? Přichystejte si dušenou mrkev s vepřovým masem. Zelenina je krásně nasládlá a s vepřovým masem tvoří skvělou kombinaci. Vyzkoušejte ji.
Jak na skvělou dušenou mrkev
Dušená mrkev je tak trochu vzpomínkou na dětství. Možná ji připravovala maminka, babička a někdy chutnala skvěle i ve školní jídelně. Chutná totiž krásně nasládle. Umět ji připravit, se vyplatí.
Pro výbornou dušenou mrkev stačí tři suroviny: máslo, mrkev a citron (limetka, ocet). Mrkev, pokrájenou na plátky nebo na kostičky, orestujeme na másle, a pak ji podusíme. Nakonec ochutíme citronem.
Variant na výbornou dušenou mrkev je ale více. Místo vody můžeme mrkev dusit na zeleninovém vývaru, přidat špetku muškátového oříšku, případně trošku cukru. K mrkvi někdo přidává i pár kuliček hrášku, výsledek pak lépe vypadá. Jiný zase mrkev doplní o kukuřici.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně dusit maso
Správně dušené maso získáme tak, že ho nejprve necháme zatáhnout. Můžeme postupovat tak, že nejprve na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, ke které pak přidáme maso.
Je třeba, aby bylo maso opékáno prudce a dobře se zatáhlo. Pokud bychom je opékali pozvolna na mírně rozehřátém tuku, pustilo by šťávu a zbytečně se vysušovalo.
Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…

Jak připravit dušenou mrkev s vepřovým masem
Na tento pokrm pro 4 strávníky budete potřebovat. Na dušenou mrkev: 12 mrkví, 200 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 4 lžíce smetany, sůl a 2 špetky muškátového oříšku. Na vepřové maso: 2 větší cibule, 500 g vepřové plece, mletý pepř, sůl, 400 ml vody, nové koření a 2 lžíce hladké mouky.
Jak na to? Mrkev očistěte a nastrouhejte. Dejte ji do hrnce, přilijte vývar, osolte a vařte do změknutí. Mezitím připravte z másla a hladké mouky jíšku.
Když je dušená mrkev měkká, přimíchejte k ní jíšku a povařte. Přidejte muškátový oříšek a zjemněte smetanou. Poté ještě chvíli povařte. Můžete dochutit solí. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno.
Na pánvi rozpalte olej a přidejte cibulku, kterou osmažte. Když je cibulka světle hnědá, přidejte na kostičky nakrájené maso a nechte ho zatáhnout. Poté přilijte vodu, osolte, opepřete, dejte trošku nového koření a pod pokličkou duste doměkka.
Když je maso měkké, ve skleničce rozmíchejte 1 lžíci hladké mouky s trochou vody a tímto maso zahustěte. Vařte ještě alespoň 15 minut. Podávejte s vařeným bramborem.
Náš tip: Připravte si dušenou mrkev s vepřovým masem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více