Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Zdroj: Top recepty

Kadeřávek můžeme mít na záhoně celou zimu a chodit ho sklízet i do zasněžené zahrady. Mrazy mu neuškodí, naopak mu dají jemnou chuť. Syrový i tepelně zpracovaný nám poskytne mnoho cenných vitamínů a minerálů.


Kadeřávek v zimě

Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v sezóně velmi dobře roste a působí na zeleninových záhonech dekorativně. Jen potřebuje ochranu před útoky hmyzu (housenky běláska zelného, mšice) - pomůže ruční sběr a bílá textilie.

Jak si pochutnat na kadeřávku

K jídlu připravujeme pouze jemné části listu (bez tuhých žeber), které opláchneme a natrháme najemno. Lehce je posolíme, pokapeme olejem a citrónovou šťávou. Promícháme, promačkáme a necháme chvíli stát. Takto připravený se hodí jako ozdoba pokrmů nebo do salátů. Když přidáme ještě utřený česnek, je výborný k posypání pečiva s máslem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kadeřávek

Kadeřávek je kadeřavá listová kapusta s vysokým obsahem vitamínu C. Snadno se pěstuje, snáší mráz, proto ji můžeme mít na zahrádce celou zimu, a chodit si trhat čerstvé listy. Kadeřávek je vhodný na saláty, do polévek, na dušení (jako příloha), nebo do zeleninových karbanátků. Výborné jsou pečené chipsy z kadeřávkových listů.

Polévky s kadeřavou kapustou

Pro ostatní zeleninu si chodíme především do mrazničky, ale pro kadeřávek stále na zahradu. Čerstvě sklizený kadeřávek dává polévkám krásnou barvu a vydatnou chuť. Navíc zvýší jejich výživnou hodnotu. Kdo chce, aby polévka byla jemnější, může si ji rozmixovat tyčovým mixérem.

Karbanátky, palačinky, smažený kadeřávek

Kadeřávek, určený do karbanátků, nejprve spaříme horkou vodou, čímž se  výrazně zmenší jeho objem. Pak ho můžeme pomlet nebo rozmixovat. Vždy přidáme dostatek česneku, který karbanátky dobře ochutí. Chutná je kombinace kadeřávku s luštěninou (např. sojou) a strouhaným sýrem nebo s masem.  

Nákyp, chipsy, pesto

Kadeřávek v teplé kuchyni používáme podobně jako kapustu, proto využijeme shodné recepty. Mezi zajímavé speciality patří kadeřávkové chipsy, které si ochutíme oblíbeným kořením a usušíme. Podáváme je podobně jako bramborové chipsy. 

Kadeřávek (ať už zelený, fialový nebo kapustu toskánskou) během zimy sklízíme postupně a listy trháme odspodu. Na jaře rostlinám začnou dorůstat mladé listy, které zužitkujeme v kuchyni. Oceníme je v období než začne dorůstat další zelenina.

Sdílejte s přáteli

Vytisknout

Facebook

Messenger

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky