Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandované ovoce je sladká pochutina, která se vyrábí nakládáním ovoce do cukrového roztoku. Během kandování ovoce postupně ztrácí vodu a díky tomu se prodlužuje jeho životnost. Nejčastěji kandujeme kůru citrusů nebo také třešně.

Proslazené ovoce je oblíbenou přísadou do různých druhů pečiva a nedovedeme si bez něj představit některé druhy vánočního cukroví. Ke kandování můžete použít téměř jakékoliv ovoce, obvykle však kandujeme hlavně citrusy a kůru z nich, dále také ananas, třešně i meruňky. Výtečnou a oblíbenou variantou je kandovaná dýně, která velmi příjemně chutná.

Jak připravit kandovanou dýni

Kandovanou dýni s příchutí pomeranče můžete využít jako sladké mlsání nebo na vylepšení a dochucení pečeného moučníku.

Na kandování budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve dýni očistěte a dužinu nakrájejte na drobné kostičky.
  2. Dýni zalijte vodou, tak aby byla přikrytá, a přidejte šťávu ze 3 citrónů. Dýni nechte uležet alespoň 12 hodin.
  3. Po uplynutí doby slijte citrónovou vodu a dýni nechte chvíli v sítu okapat.
  4. Poté dýni vsypte do vhodné nádoby, přidejte šťávu z pomerančůfruktózu nebo případně cukr. Důkladně promíchejte a nechte znovu uležet 12 hodin.
  5. Další den vsypte dýni s fruktózou do hrnce a vařte na mírném ohni 10–12 minut, až dýně zesklovatí. Poté ji sceďte a nechte znovu okapat.
  6. Okapanou dýni naskládejte do sušičky a sušte 10–14 hodin podle vzhledu. Dýně by se sice měla lepit, ale má být zároveň dobře proschlá.
  7. Nasušenou dýni vsypejte do misky a posypejte fruktózou nebo pískovým cukrem.

Kandované ovoce dodá každému moučníku báječnou a atraktivní chuť i novou barevnost, výborně se hodí např. do perníků na plechu. Biskupský chlebíček je jedním  z tradičních moučníků, který je doslova nabitý kandovaným ovocem a oříšky. Pojďte si ho upéct podle snadného videonávodu, a to tentokrát s usušenou kandovanou dýni.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky