Křen k masu je skvělá pochutina. Víte, jak jej připravit a uchovat?
Podzim je období sklizně. Zejména křen je v tomto období silný a má výrazné silice. Můžete ho dlouhodobě uchovat i výhodně konzervovat, aby byl stále po ruce. Začátečníkům poradíme, jak křen zpracovat.
Křen je často pěstovanou rostlinou našich zahrad, oblíbený je pro poměrně vysoké množství vitamínů a minerálů, které z něj dělají užitečnou pochutinu. Nejvíc si na něm ale ceníme silic. Aby brzy nevyprchaly, je potřeba ho správně uskladnit nebo zakonzervovat. Při nevhodném zacházení se brzy začne snižovat jeho kvalita i množství účinných látek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit křen k masu
Možná se vám bude hodit několik rad a tipů z našich článků.
- Křen je potřeba správně skladovat, aby nevyschl.
- Koupený křen bývá zvadlý, ale můžete ho snadno "oživit".
- Křen oloupejte a nastrouhejte najemno. Strouhá se do špičky jako tužka, aby nezůstávala nezpracovaná postranní vlákna.
- Na kousky nebo kolečka nakrájený křen můžete i rozmixovat nebo nastrouhat v robotu, vyhnete se slzení.
- Nastrouhaný křen hned pokapejte citronovou šťávou, aby neztmavl a použijte co nejdříve, aby nevyčichl. Můžete ho i zmrazit.
- Výborná pochoutka je křen s jablkem, tzv. vejmrda. Hodí se zejména k vepřovému tučnému masu (ovar).
- Křen je skvělý konzervovaný jako domácí krenex. Budete ho tak mít stále po ruce.
Znáte ještě další oblíbené způsoby zpracování a využití křenu? Budeme rádi, když nám je napíšete.
Komentáře