

Křenová omáčka s uzeným
Suroviny 2 porce
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- plnotučné mléko podle potřeby
- čerstvý křen 4 lžíce
- sůl
- cukr
- citron
- 2 plátky uzené krkovice
Postup přípravy receptu
Z másla a mouky uděláme jíšku, doléváme mlékem (musíme stále šlehat, aby se neudělaly hrudky). 5 minut provaříme, osolíme, přidáme nastrouhaný křen a vypneme. Ocukrujeme a zakapeme troškou citrónu.
Poznámka od kuchařky
Uzená krkovička a houskový knedlík jsou k této omáčce výborné. Dobrou chuť. Krkovici jsem na sucho orestovala v titanové pánvi.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Křenová omáčka s uzeným
-
Dnes jsem ji varila,opravdu je vyborna,udelala jsem k tomu domaci knedlik a to jsme se olizovali.Všem doporučuji
-
Mňam rychlý a jednoduchý.S poměry cukr, citron,mouka a máslo sem se moc nepáral.Prostě sem udělal jíšku ze dvou lžic másla a přidával mouku jak to zhoustlo přidal sem po trochách mlýko a dolaďoval na požadovaný množství.Když bylo málo omajdy a bylo to moc řídký, tak sem zas přihustil moukou a zas doředil mlýkem až toho bylo akorát.S křenem sem se taky nepáral a šla tam prostě půlka skleničky(190gr).Po odstavení lžíce cukru a pár kapek citronu a zase sem dolaďoval až sem řek dost takhle je to akorát.S krkovičkou na pánvi osmahlou jedna báseň.
-
Jindřich: Dobrý den Jindřichu.Víte ono záleží kolik té omáčky chcete.Na jednu porci se dá 1 polévková lžíce másla a 1 polévková lžíce hl. mouky.Nechejte na mírném plameni 5 minut za stálého míchání prosmahnout a potom přilévejte vlažné mlékoa šlehejte, aby se vám neudělaly hrudky.Omáčka nesmí být moc hustá,ale ani jako polévka.Musíte sledovat její hustotu a podle ní po troškách přilévat mléko.Nechejte ji za občasného míchání 7 minut povařit na mírném plameni,aby se nepřipálila.Nakonec osolte ,zakapejte citronem.dejte asi1č.lžičku cukru a 2 lžíce křenu.U kompotového by možná stačila 1 lžíce.Musíte ochutnávat a dolaďovat podle vaší chutě.Už nevařte,křen by ztratil chuť.Takže pokud budete chtít omáčky víc,řiďte se poměrem.Přeji vám zdar a dobrou chuť.Dejte vědět ,jak se povedla.
-
Jakožto muž - nešika absolutně souhlasím s "chalupahou". Křenovku jsem neměl ani nepamatuji, hned se do toho dám
, a proto prosím, prosím, můžete ta množství trochu konkretizovat? A ještě jeden dotaz - může být ten křen i konzervovaný (přesněji sklenicovatý
)?
-
Právě jsem ji dovařila, je moc dobrá
-
chalupaha:
A čím to vážiš ? Lekárenskými váhami?
-
Jsem zvyklý vařit podle vojenské kuchařky, kde je vše konkretizováno, zejména koření, a to až na mg. Jako většina ostatních budu mít asi problém s odhadnutím množství mouky, druhu a množství smetany či plnotučného nebo kondensovného mléka. Jinak je recept slušný, poté co zkusím jiné a konkretnější, využiji i tento a ozvu se. Množství uzeného odhadnout dokáži, s ostatním to většinou neutrefím = přesoluji a přehušťuji.
-
moc výýborná omáčka...rychlá, jednoduchá...
-
Dnes opět k obědu s uzeným,skvělé.
-
... opětovně uvařeno za účelem vypálení bacilů, a že měla sílu
-
Určitě vyzkouším,mám doma uzený jazyk a k tomu to půjde jedna báseň.
-
vynikající, doplnila jsem kysanou smetanou
-
dneska premiéra a tak rovnou přidávám fotku
mám jen dva knedlíky, víc nesním
a dávám bodíky
-
Dnes jsem poprvé vařil křenovou omáčku a musím říct,že je opravdu jednoduchá a strašně moc dobrá.To bude manželka čubrnět jak dojde z práce.Díky za recept.
-
vyborna