Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na zlatavou pečenou husu se šťavnatým masem se mnozí z nás těší doslova celý rok. Ten správný čas nastává během oslav na svátek svatého Martina, kdy se v domovech line dokonalá vůně pečínky a dušeného zelí.

Tajemstvím té nejlepší pečené husy nejsou náročné suroviny, ale čas, který musíme huse v pekáči dopřát. K pečení vybírejte mladší kusy, ideálně o hmotnosti kolem 4 kg, které mají jemnější maso. Inspirujte se tímto snadným receptem.

Jak připravit pečenou husu

Pomalu pečená husa dokáže provonět celý dům a přiláká ke stolu i ty, co zrovna nemají hlad. Husu báječně doplní dušené zelí a knedlík.

Na přípravu budete potřebovat pouze tyto základní suroviny

  1. Husu nejprve omyjte a očistěte. Poté ji ze všech stran a také uvnitř potřete důkladně solí a kmínem.
  2. Nyní připravte pekáč, do kterého vložíte husu a přikryjete alobalem.
  3. Připravenou husu dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C po dobu 4–5 hodin. Pečínku můžete péct i na nižší teplotu (přibližně 120 °C) po dobu 8 hodin, podle velikosti husy.
  4. Během pečení je vhodné husu podlít trochou vody, aby se nepřipalovala. V polovině pečení husu obraťte, aby se propekla také z druhé strany.
  5. Před koncem pečení odstraňte alobal a nechte opéct dokřupava kůrku.
  6. Tradiční husu podávejte s červeným zelím a domácím bramborovým či houskovým knedlíkem.

Pokud jste začátečník v kuchyni a chystáte se péct první husu, máme pro vás snadný videonávod, který poradí krok za krokem s podrobným postupem. Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře, jak se vám tato pečínka povedla a kterou přílohu jste zvolili.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky