Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenskou vánoční kapustnicu si můžete připravit kdykoli během vánočních svátků nebo přímo na Štědrý den, pokud neholdujete chuti rybí polévky. Polévka je sytá, příjemně nakyslá a díky klobáse i lehce pikantní.

Slovenská kapustnica je hustá polévka, která díky své sytosti může nahradit i hlavní chod. Tradičně se připravuje na Štědrý večer nebo na Silvestra, ale příjemně vás zahřeje po celou zimu. Kromě zelí obsahuje houby a uzeninu, v některých receptech se do ní přidávají i sušené švestky. Její přípravu hravě zvládnete podle úvodního videoreceptu.

Jak připravit vánoční kapustnicu

Na přípravu slovenské kapustnice si připravte 300 g uzeného masa, 300 g kysaného zelí, 200 g pikantní klobásy, 150 g prorostlé slaniny v celku, 1 cibuli, 1 lžičku sádla, 10 g sušených hřibů, 2 bobkové listy, lžíci hladké mouky, mletý pepř a sůl. 

  1. Sušené houby namočte aspoň na hodinu do studené vody.
  2. Uzené maso vařte v lehce osolené vodě asi půl hodiny.
  3. Maso z vývaru vyndejte a nakrájejte na kostičky. 
  4. Zelí nakrájejte na menší kousky a společně s bobkovým listem a houbami ho ve vodě uvařte téměř do měkka. 
  5. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a slaninu v celku nakrájejte na kostičky. 
  6. Na pánvi vyškvařte slaninu a po chvíli k ní přidejte nakrájenou cibuli. 
    Tip: Pokud slaninu pustí málo tuku a cibule se začne připalovat, přidejte do pánve trochu sádla.
  7. Ke slanině a cibuli nasypte trochu mouky a umíchejte světlou jíšku.
  8. K téměř uvařenému zelí přidejte vývar z uzeného masa a opepřete.
  9. Jíšku rozmíchejte s trochou vody nebo vývaru a vzniklou směsí zahustěte zelí s vývarem.
  10. Klobásu pokrájenou na kolečka osmažte na sádle a přimíchejte k vývaru.
  11. Polévku vařte na mírném plamenu zhruba 20–30 minut do úplného změknutí zelí. Na konec do ní přidejte nakrájené uzené maso.
Hotovou polévku můžete dozdobit a zjemnit přidáním zakysané smetany. Dost sytá je sama o sobě, ale podávat ji můžete i s čerstvým chlebem.

Komentáře

Další tipy a triky