Jak připravit vánoční kapustnicu? Na tradiční slovenské polévce si pochutnáte
Slovenskou vánoční kapustnicu si můžete připravit kdykoli během vánočních svátků nebo přímo na Štědrý den, pokud neholdujete chuti rybí polévky. Polévka je sytá, příjemně nakyslá a díky klobáse i lehce pikantní.
Slovenská kapustnica je hustá polévka, která díky své sytosti může nahradit i hlavní chod. Tradičně se připravuje na Štědrý večer nebo na Silvestra, ale příjemně vás zahřeje po celou zimu. Kromě zelí obsahuje houby a uzeninu, v některých receptech se do ní přidávají i sušené švestky. Její přípravu hravě zvládnete podle úvodního videoreceptu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit vánoční kapustnicu
Na přípravu slovenské kapustnice si připravte 300 g uzeného masa, 300 g kysaného zelí, 200 g pikantní klobásy, 150 g prorostlé slaniny v celku, 1 cibuli, 1 lžičku sádla, 10 g sušených hřibů, 2 bobkové listy, lžíci hladké mouky, mletý pepř a sůl.
- Sušené houby namočte aspoň na hodinu do studené vody.
- Uzené maso vařte v lehce osolené vodě asi půl hodiny.
- Maso z vývaru vyndejte a nakrájejte na kostičky.
- Zelí nakrájejte na menší kousky a společně s bobkovým listem a houbami ho ve vodě uvařte téměř do měkka.
- Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a slaninu v celku nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi vyškvařte slaninu a po chvíli k ní přidejte nakrájenou cibuli.
Tip: Pokud slaninu pustí málo tuku a cibule se začne připalovat, přidejte do pánve trochu sádla. - Ke slanině a cibuli nasypte trochu mouky a umíchejte světlou jíšku.
- K téměř uvařenému zelí přidejte vývar z uzeného masa a opepřete.
- Jíšku rozmíchejte s trochou vody nebo vývaru a vzniklou směsí zahustěte zelí s vývarem.
- Klobásu pokrájenou na kolečka osmažte na sádle a přimíchejte k vývaru.
- Polévku vařte na mírném plamenu zhruba 20–30 minut do úplného změknutí zelí. Na konec do ní přidejte nakrájené uzené maso.
Komentáře