Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka je grunt.
Zdroj: Toprecepty

Kulajda, česnečka nebo kyselo? To jsou oblíbené regionální české polévky. Ale do žebříčku 50 nejoblíbenějších polévek na světě se prosadila jen česnečka.

Česnečka boduje

Polévky se ve střední Evropě nejčastěji jedí jako předkrm, ale některé jsou tak syté, že mohou sloužit jako samostatné jídlo. Zvláště, když se podává s pečivem. Základem dobré polévky je kvalitný vývar, ten může být buď masový nebo zeleninový. Některé druhy polévek se podávají s kysanou smetanou nebo jogurtem. 

Web TasteAtlas vydal žebříček 50 nejoblíbenějších polévek ve světě. Do první desítky se dostal polský žurek. Žebříčku vévodí především zástupci asijských polévek. Nejoblíbenější je určitě ramen. V různých obměnách se v žebříčku padesáti nejoblíbenějších polévek vyskytuje rovnou šestkrát. 

Český zástupce se probojoval na 47. místo. Je jím oblíbená vyprošťovací a uzdravovací česnečka

Polévky

Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt a podle všeho měly pravdu. V zimních měsících, kdy teploty klesají i velmi nízko a ze skříně vytáhneme zimní bundy, spoléháme na hutné hřejivé polévky. Ať… Podívejte se na všechny polévky.

Asie kraluje

První desítka žebříčku nejoblíbenějších polévek na světě je přehlídkou těch asijských. Kromě nich tam jsou ještě dva zástupci rybích polévek - jeden ze Skotska a druhý z Finska. Střední Evropu zastupuje polský žurek (5. místo). Zaujme lehce nakyslou chutí, která pochází od žitného zákvasu. Jeho součásti je i několik druhů uzenin a brambory. Na talíři se do něj vkládá ještě uvařené vejce. Trochu by se dal přidobnit ke krkonošskému kyselu.

Mapa oblíbených jídel

Web TasteAtlas je zážitkový cestovní průvodce tradičním jídlem. Na webu najdete autentické recepty, recenze potravinových kritiků a najdete tu i interaktivní globální mapu jídla.

Web založil v roce 2015 chorvatský novinář a podnikatel Matijou Babić a zaměřuje se především na tradiční jídla. Tím se liší jak od michelinského průvodce, který se zaměřuje především na vysokou gastronomii, tak od Tripadvisoru, ve kterém najdete oblíbená turistická místa. Web spoluvytváří gastronomičtí profesionálové a food kritici. Nenajdete na něm hodnocení běžných uživatelů.

Jeho součástí jsou i různé infografické mapy, které vás seznámí s tradičními jídly i surovinami v různých regionech i v různých koutech světa. Zajímá vás, jaké sýry se jedí v jednotlivých regionech? Najdete tam například i olomoucké syrečky či jihočeskou Nivu.

Chutné polévky z celého světa

Na 4., 9., 10., 11., 17. a 22. místě nově sestaveného žebříčku nejoblíbenějších polévek světa je ramen v různých obměnách. Je to typická japonská nudlová polévka, která se poprvé objevila v roce 1910. Čínští kuchaři spojili nudle se slaným vývarem. Na rozdíl od tehdejších japonských nudlí byly elastičtější a žlutější. Těsto se totiž hnětlo s minerálkou. Její název je odvozen od čínského slova lamian (tažené nudle). Například Tonkotsu ramen se vyrábí z tučného vepřového vývaru, čerstvých nudlí, vajec s měkkým žloutkem a jemného vepřového bůčku. Pro větší pestrost se doplňuje jarní cibulkou, bambusovými výhonky, mořskou řasou nori a sladkou kukuřicí.

Na 12. místě najdete oblíbenou thajskou polévku tom yum. Jsou v ní obsaženy snad všechny chutě thajské kuchyně. Chutná lehce nakysle po limetkách a citronové trávě. Připravuje se z kuřete, prasečí nohy, ale snad nejlépe chutná z krevet. 

13. místo patří další thajské polévce - Tom kha gai. Její základ tvoří kuřecí vyvar a kokosové mléko. A v její chuti je důležité vybalancovat spojení kyselosti, sladkosti a pálivosti.

Slovenský zástupce - kapustnica - je na 24. místě. Vydatná zelná polévka do které se přidává uzené maso, klobásy, sušené houby a do té slavnostnější - vánoční - verze patří navíc švestky. Kapustnica se podává ozdobená kopečkem zakysané smetany. 

 
30. místo patří dalšímu polskému oblíbenci - boršči, ačkoliv tuto polévku najdete v různých obměnách i v ukrajinské nebo ruské kuchyni. Každý z národů si ji přisvojuje a každá rodina má svůj jedinečný recept. Jedno je však mají společné. Žádný boršč se neobejde bez červené řepy, různých druhů masa a zelí.  

Samozřejmě v žebříčku nemůže chybět ani tradiční asijské Pho. Silně kořeněný hovězí nebo kuřecí vývar v této polévce doplňují rýžové nudle, mungo klíčky, maso a bylinky. Podívejte se na tajné triky, které jeho chuť ještě vytáhnou. Pho patří 31. místo.

Maďarské gulášové polévce patří 35. příčka. Když k této většinou masové polévce vonící po česneku, majoránce a paprice přidáte chleba klidně poslouží i jako hlavní jídlo. 

Tradiční bulharská polévka tarator se vyrábí z nakrájených okurek a hustého jogurtu. Nesmí chybět ani kopr a špetka pálivého chilli. Na talíři ji ještě dozdobte nasekanými vlašskými oříšky. V žebříčku polévek jí patří 38. místo. 

Tuniskou polévku lablabi najdete na 48. místě. Tahle polévka z cizrny, cibule, česneku a zeleniny se ochucuje římským kmínem a harissou a v Tunisku se velmi často podává s vejcem, rozklepnutým do misky a zalitým vroucí polévkou a s chlebem. 

 

I v Česku se hlavně na podzim jí dýňová polévka. V žebříčku ji přiřadili k Rakousku, jež je pěstováním dýní proslulé, a patří jí předposlední 49. místo. I tato polévka existuje ve stovkách různých podob. Když ji chcete pálivější a spíše na asijský způsob stačí smetanu nahradit kokosovým mlékem a přidat kari a zázvor. 

Náš tip: Zkuste vyprošťovací česnečku podle tohoto videa:

Kterou z nich byste chtěli ochutnat? 

Zdroj informací: 
Tasteatlas.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více