Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V horkých letních dnech jsou tzatziki doslova pohlazením pro duši (i pro žaludek). Tzatziki jsou na přípravu velmi jednoduché a vychutnáme si je třeba jako dip k masu, gyrosu, zelenině, sendvičům nebo jako omáčku do salátů a k pita chlebu.

Tzatziki je tradiční řecký pokrm spojující jednoduché suroviny jako je čerstvá okurka, bílý jogurt a olivový olej s aromatickým česnekem a koprem. Vznikne dokonalé spojení, které můžeme jíst na mnoho způsobů, a to k jakémukoliv masu a rybám, pečivu, nebo čerstvé i grilované zelenině. Tzatziki si můžeme vychutnat i samotné jako salát, který je po vychlazení v lednici v létě náramně osvěžující. 

Jak se dělá tzatziki

Příprava tzatziki je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Tzatziki necháme alespoň 30 minut odležet v lednici (i déle), čímž se chutě propojí. A jak na to?

  1. Na řecké tzatziki potřebujete: 1 salátovou okurku, 1 svazek kopru, 1–2 stroužky česneku (podle chuti), 200 g řeckého jogurtu a podle chuti sůl a mletý pepř. 
  2. Okurku nastrouhejte nahrubo nebo najemno (podle preference), dejte do síta a osolte. Nechte chvíli "vypotit", aby okurka pustila vodu a tzatziki nebylo vodnaté. Poté z ní vymačkejte veškerou vodu. 
  3. Jogurt v míse smíchejte s prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem a vymačkanou okurkou. 
  4. Dochuťte solí a pepřem, případně podle chuti přidejte také trochu olivového oleje a citronové šťávy. 
  5. Nechte chvíli odležet v lednici a poté podávejte. 

Tip: V Řecku se běžně tzatziki podávají s olivami, sušenými rajčaty, lístky máty nebo tradičním sýrem fetou

Výborné řecké tzatziki si můžete připravit také podle našeho videonávodu, kde názorně uvidíte postup krok za krokem. 

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky