Jak se dělá tzatziki? Řecká osvěžující specialita v 5 krocích
V horkých letních dnech jsou tzatziki doslova pohlazením pro duši (i pro žaludek). Tzatziki jsou na přípravu velmi jednoduché a vychutnáme si je třeba jako dip k masu, gyrosu, zelenině, sendvičům nebo jako omáčku do salátů a k pita chlebu.
Tzatziki je tradiční řecký pokrm spojující jednoduché suroviny jako je čerstvá okurka, bílý jogurt a olivový olej s aromatickým česnekem a koprem. Vznikne dokonalé spojení, které můžeme jíst na mnoho způsobů, a to k jakémukoliv masu a rybám, pečivu, nebo čerstvé i grilované zelenině. Tzatziki si můžeme vychutnat i samotné jako salát, který je po vychlazení v lednici v létě náramně osvěžující.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá tzatziki
Příprava tzatziki je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Tzatziki necháme alespoň 30 minut odležet v lednici (i déle), čímž se chutě propojí. A jak na to?
- Na řecké tzatziki potřebujete: 1 salátovou okurku, 1 svazek kopru, 1–2 stroužky česneku (podle chuti), 200 g řeckého jogurtu a podle chuti sůl a mletý pepř.
- Okurku nastrouhejte nahrubo nebo najemno (podle preference), dejte do síta a osolte. Nechte chvíli "vypotit", aby okurka pustila vodu a tzatziki nebylo vodnaté. Poté z ní vymačkejte veškerou vodu.
- Jogurt v míse smíchejte s prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem a vymačkanou okurkou.
- Dochuťte solí a pepřem, případně podle chuti přidejte také trochu olivového oleje a citronové šťávy.
- Nechte chvíli odležet v lednici a poté podávejte.
Tip: V Řecku se běžně tzatziki podávají s olivami, sušenými rajčaty, lístky máty nebo tradičním sýrem fetou.
Výborné řecké tzatziki si můžete připravit také podle našeho videonávodu, kde názorně uvidíte postup krok za krokem.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře