Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky jsou velmi náročné rostliny. Potřebují více tepla než rajčata a okurky, proto se jim ve volné půdě daří jen v těch nejteplejších oblastech. Ale ani v chladnějších oblastech pro nás pěkná úroda nemusí být nedostupná, výbornou pomocí jsou fóliovníky nebo skleníky.

Papriky vynikají báječnou chutí svých plodů, které se dají skvěle zužitkovat zasyrova i při tepelné úpravě. K dispozici je mnoho odrůd, proto si každý může vybrat podle svého gusta. Někdo rád pálivé, jiný sladké, nejlepší je mít od každé odrůdy něco. Papriky se liší i nároky na teplotu a plodností, navíc některé jsou rané, jiné pozdnější.

Jaké papriky pěstovat

Při výběru se rozhodujeme nejen podle toho, které plody se nám líbí, ale především podle pěstitelských nároků. Pokud žijeme v chladnějších oblastech, upřednostním méně náročné odrůdy, a to nejlépe rané. Důležitý je i doporučený způsob zpracování konkrétních odrůd. Problémem mohou být příliš pálivé papriky, které ne každému vyhovují. S jejich množstvím to nepřeháníme.

Tip: Semínka paprik si můžeme sami uchovávat ze svých osvědčených odrůd, ne však z těch, které mají v názvu F1, takové už se k domácímu semenaření nehodí.

Jak se sází papriky a co potřebují

Papriky mají dlouhou vegetační dobu, proto je nutné rostliny předpěstovat. S výsevy začínáme již od poloviny února, aby do května stihly narůst pěkné sazenice. Máme pro vás několik tipů:

  1. Vhodné stanoviště: V chladnějších oblastech papriky pěstujeme pouze ve skleníku, fóliovníku nebo pařeništi. Pěstování ve volné půdě je vhodné jen v nejteplejších oblastech. Skvělou možností je pěstování paprik na vyvýšeném záhoně.
  2. Včasné otužování: Týden až dva před výsadbou papriky otužujeme, nejjednodušší způsob otužování je častější větrání
  3. Správný termín: Do nevytápěných skleníků a fóliovníků papriky vysazujeme obvykle začátkem května. Do volné půdy je dáváme pouze v nejteplejších oblastech, a to v druhé polovině května, jakmile pomine nebezpečí časných mrazíků. Pokud se nám počasí nezdá optimální, můžeme dát papriky do volné půdy až začátkem června.
  4. Vhodná opora: Osvědčilo se pěstování paprik po dvou (není však nutné), které je méně náročné na prostor, navíc se papriky o sebe vzájemně opírají. K rostlinám je vhodné dát hned při výsadbě kolík, stačí samozřejmě kratší než k rajčatům. Předejdeme tak pozdějšímu vylamování rostlin pod tíhou plodů.
  5. Hloubka výsadby: Sazenice vysazujeme jen trochu hlouběji než rostly v kelímcích. V tom je rozdíl od výsadby rajčat, která vysazujeme výrazně hlouběji.
  6. Nároky na zavlažování: Papriky jsou velmi náročné na vláhu. Když vyhloubíme jamky, prolijeme je vodou a chvíli počkáme, než se vsákne, teprve pak rostliny vysadíme. Pravidelné zavlažování je důležité nejen po výsadbě, ale i během celé vegetace, navíc paprikám vyhovuje vyšší vlhkost vzduchu. Půda nesmí být přemokřená.
  7. Správná pozice v prostoru: Rozhodujete se, kam papriky ve fóliovníku umístit? Vhodnější je dát hned u vstupu rajčata, papriky až za ně. 
  8. Nároky na živiny: Papriky jsou velmi náročné na živiny - jen ve výživné půdě dobře plodí, proto musí být stanoviště dobře připravené. Prospívá jim koňský hnůj, může být granulovaný, s předstihem zapravený do půdy - kromě živin jim dodá i teplo.
  9. Ideální spon: Osvědčený spon pro pěstování paprik je 30–40 x 50 cm. Některé odrůdy jsou vzrůstnější, s tím je potřeba počítat. Přehuštěné výsadby se obvykle nevyplatí.
  10. Požadavky na ochranu: Papriky jsou po výsadbě ještě malé a choulostivé, je třeba být připraven na ochranu před slimáky i dalšími škůdci, a to pokud možno ekologicky. Důležitá je také průběžná likvidace plevelů a kypření půdy v okolí rostlin.
Papriky jsou báječné do salátů i jen tak, ke ozdobení jídel. Hodí se skvěle i k tepelné úpravě. Jedním z nejoblíbenějších paprikových jídel jsou plněné papriky, ale užijeme je i do dalších pokrmů. Můžeme je zapékat, dávat pod maso, a v leču jsou nepostradatelné.
Máte ještě další osvědčené tipy pro pěstování paprik? Budeme rádi, když nám je do komentáře napíšete.

Zdroj: Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě, Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Miloslav Ryšán - Začínáme zahrádkařit

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli