Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalka je velmi oblíbená bylinka, najdeme ji v receptech na mnoho pokrmů a to především v italské kuchyni. Populární je hlavně pro svou aromatickou vůni i chuť, proto ji často pěstujeme jak v zahradě, tak i v květináči doma na parapetu.

Tuto aromatickou bylinku seženeme v obchodech během celého roku, a to jak ve formě semen k vysetí, tak i jako vzrostlou rostlinu, kterou můžeme usadit na parapet a používat k dochucování. Poradíme, jak se o bazalku v květináči starat.

Jak se starat o bazalku v květináči

Bazalka nejen chutná v každém pokrmu dokonale, ale zároveň dělá v kuchyni na parapetu spoustu parády. Bazalku si snadno vypěstujte ze semínek, jen to trvá déle, než jednoduše koupit rostlinu ze supermarketu.
  • Bazalku v květináči postavte na parapet, aby měla hodně světla. Dejte však pozor na spálení od přímého sluníčka.
  • Rostlina vyžaduje častou zálivku, zalévejte ji do mělké misky pod květináčem nebo pomocí samozavlažovacího květináče. Dávejte ovšem pozor na přemokřený substrát, bazalka je citlivá na plísně.
  • Nezapomínejte na pravidelné zaštipování rostliny, která díky tomu bude krásně košatit a sílit. Pokud nepotřebujete další semínka, zbavte se vždy i květů, které rostlinu vysilují.
  • Bazalka nemá v lásce teplotní výkyvy a chlad, budete-li rostlinu přenášet z venku dovnitř bytu, snažte se vyhnout velkým rozdílům teplot.

Bazalku můžete v kuchyni zpracovat různě, dávejte ji do oblíbených těstovin, nasušte ji do zásoby nebo z ní také připravte lahodné pesto. Využít ho můžete k dochucení těstovin i do zeleninového salátu, nebo jím potřete opečený toust. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli