Jak si pochutnat na kaki. Malé hnědé skvrnky jsou pro vyzrálé plody typické
Kaki patří mezi exotické druhy ovoce, které si snadno a rychle získávají příznivce. Není totiž vůbec divu, kaki nevyžaduje žádnou složitou přípravu. Podstatné je koupit pěkné a zdravé kusy. Pokud s tímto ovocem zatím nemáte zkušenosti, mohlo by se vám hodit několik rad a tipů z našeho článku.
Kaki si zaslouží více pozornosti pro svou výbornou chuť a užitečné vlastnosti, což ostatně platí i pro další druhy jedlého ovoce. Každé je něčím specifické a přínosné. Kaki má krásně oranžovou barvu, a pokud je správně zralé, je na dotyk měkké podobně jako některé peckoviny (např. meruňky, broskve nebo nektarinky).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si pochutnat na kaki
Žádné složité připravování není potřeba, ale je důležité koupit správné plody. Neměly by být otlučené nebo nazelenalé.
- Kaki je výborné syrové, ale pokud je ještě tvrdé, nechte ho "dojít" při pokojové teplotě. Chuť nezralého kaki má v sobě trpkost. Dobře vyzrálé kaki uchovávejte v chladu.
- Kaki se jí i se slupkou, nejprve ale plod dobře umyjte pod tekoucí vodou. Pak odstraňte okvětí (kalich). Slupku odkrajujte pouze tehdy, pokud je pro vás tvrdá nebo má trpkou chuť. V tom případě slupku oloupejte kuchyňským nožem nebo škrabkou na brambory. Malé hnědé skvrnky na slupce nebo uvnitř plodu nejsou na závadu; pro dobře vyzrálé plody jsou naopak typické.
- Nejsnazší je kaki rozkrájet na měsíčky a jíst jen tak. Také plody můžete rozkrojit napůl a lžičkou vydlabat dužinu, pokud tomu dáte přednost.
- Kaki chutná nakrájené na kostičky; přidávejte ho do salátů a ovocných misek. Skvělé je ozdobené kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu, nebo naopak může krásně ozdobit talíř ranní ovesné kaše.
- Kaki přidávejte do smoothie společně s dalším ovocem; na sladkém nápoji plném živin a vitamínů si pochutnáte.
- Kaki používejte stejně jako třeba broskve nebo nektarinky. Co se týče chuti, je zrovna tak výtečné a svou atraktivní barvou všechny dezerty krásně ozdobí. Měsíčky kaki vyniknou na dortu i cheesecaku.
- Kaki využijte do nejrůznějších tepelně upravených moučníků, stejně jako naše domácí ovoce. Vzhledem k vyšší ceně je ale výhodnější využití zasyrova; do moučníků se dají zpracovat méně vzácné ovocné druhy.
Kaki je báječné ovoce, které do naší kuchyně vnese zase něco nového. Vyzkoušejte a nejspíš si tyto krásně vybarvené sladké plody zamilujete.
Komentáře