Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaki patří mezi exotické druhy ovoce, které si snadno a rychle získávají příznivce. Není totiž vůbec divu, kaki nevyžaduje žádnou složitou přípravu. Podstatné je koupit pěkné a zdravé kusy. Pokud s tímto ovocem zatím nemáte zkušenosti, mohlo by se vám hodit několik rad a tipů z našeho článku.

Kaki si zaslouží více pozornosti pro svou výbornou chuť a užitečné vlastnosti, což ostatně platí i pro další druhy jedlého ovoce. Každé je něčím specifické a přínosné. Kaki má krásně oranžovou barvu, a pokud je správně zralé, je na dotyk měkké podobně jako některé peckoviny (např. meruňky, broskve nebo nektarinky). 

Jak si pochutnat na kaki

Žádné složité připravování není potřeba, ale je důležité koupit správné plody. Neměly by být otlučené nebo nazelenalé. 

  • Kaki je výborné syrové, ale pokud je ještě tvrdé, nechte ho "dojít" při pokojové teplotě. Chuť nezralého kaki má v sobě trpkost. Dobře vyzrálé kaki uchovávejte v chladu.
  • Kaki se jí i se slupkou, nejprve ale plod dobře umyjte pod tekoucí vodou. Pak odstraňte okvětí (kalich). Slupku odkrajujte pouze tehdy, pokud je pro vás tvrdá nebo má trpkou chuť. V tom případě slupku oloupejte kuchyňským nožem nebo škrabkou na brambory. Malé hnědé skvrnky na slupce nebo uvnitř plodu nejsou na závadu; pro dobře vyzrálé plody jsou naopak typické.
  • Nejsnazší je kaki rozkrájet na měsíčky a jíst jen tak. Také plody můžete rozkrojit napůl a lžičkou vydlabat dužinu, pokud tomu dáte přednost.
  • Kaki chutná nakrájené na kostičky; přidávejte ho do salátů a ovocných misek. Skvělé je ozdobené kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu, nebo naopak může krásně ozdobit talíř ranní ovesné kaše
  • Kaki přidávejte do smoothie společně s dalším ovocem; na sladkém nápoji plném živin a vitamínů si pochutnáte.
  • Kaki používejte stejně jako třeba broskve nebo nektarinky. Co se týče chuti, je zrovna tak výtečné a svou atraktivní barvou všechny dezerty krásně ozdobí. Měsíčky kaki vyniknou na dortu i cheesecaku.
  • Kaki využijte do nejrůznějších tepelně upravených moučníků, stejně jako naše domácí ovoce. Vzhledem k vyšší ceně je ale výhodnější využití zasyrova; do moučníků se dají zpracovat méně vzácné ovocné druhy.

Kaki je báječné ovoce, které do naší kuchyně vnese zase něco nového. Vyzkoušejte a nejspíš si tyto krásně vybarvené sladké plody zamilujete.

Komentáře

Další tipy a triky