

Houbová zelňačka s čočkou
Suroviny
- 1000 g kysaného zelí
- 150 g zelené čočky
- 500 g mražených lesních hub
- voda
- sůl
- 10 kuliček pepře
- kmín
- 3 kuličky nové koření
- 2-3 bobkové listy
- tekuté polévkové koření, kostka Maggi (kdo používá)
- Zásmažka:
- 1 menší cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 3-4 stroužky česneku
- červená mletá paprika sladká
- červená mletá paprika pálivá
- zakysaná smetana k servírování
Postup přípravy receptu
Prebratú šošovicu umyjeme a dáme variť.
Kapustu premyjeme, prekrájame a spolu s mrazenými lesnými hubami dáme variť do vody. Pridáme koreniny.
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, smažíme, zasypeme múkou, ešte smažíme. Vypneme zdroj tepla, pretlačíme cesnak, zasypeme mletou paprikou, premiešame. Vlažné rozšľaháme so studenou vodou. Do uvarenej kapusty s hubami vlejeme rozšľahanú zásmažku, prevárame, pridáme uvarenú šošovicu, ešte prevaríme. Dochutíme.
Poznámka od kuchařky
Podávame s kyslou smotanou a čerstvým chlebom.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Houbová zelňačka s čočkou
-
hosta: a so sušenými hubami je to báseň!
-
tak ta musí být taky moc dobrá - našla jsem ji, až když jsem přidávala tu svou
- v létě s houbama zkusím taky
-
Dája: u nás veľmi chutí. A na druhý deň, ako uvádzaš, ešte chutnejšia. Vďaka za komentár.
-
I tato polívka je zajímavá
Určitě bude moc dobá i na další den,když se všechny chutě rozleží
-
Eliza: ak poznáš vaše chute, tak to nevar, nemá to zmysel - týrať týmto svoju rodinu. Uvar, čo vám chutí.
(Mimochodom, mne by u teba chutilo...) -
magdalenka:Tak jsem ty odkazy zkoukla všechny a některé se mi líbí. Asi je to nějaká slovenská specialita. Sama píšeš, že se Ti kombinace zprvu nezdála...
Ovšem nevím, kde vzal původ zde projevený názor, že čočka nijak nechutná, nebo resp. je chuťově nevýrazná. To bych spíš konstatovala o rýži, ale o čočce určitě ne. Čočka člověku buď chutná, nebo nechutná. Proto nemůže být indiferentní.
Recept ráda zkusím, uvidíme, co na to druzí. Ovšem já znám jejich chutě... -
Ďakujem za body a zdravím priaznivcov šošovice, húb a kyslej kapusty!
-
Eliza: Doporučujem ti vyskúšať a možno zmeníš názor na moje patlaniny. Vedela som veľmi dobre, čo chcem a čo idem variť.
Zhruba pred 15 rokmi som v reštaurácii na jedálnom lístku uvidela kapustnicu s fazuľou a klobásou. So zvedavosťou a miernymi obavami som si objednala, nezdala sa mi kombinácia kyslej kapusty a fazule. Odvtedy patrí u nás v rodine k najobľúbenejším. Potom som v Maďarsku ochutnala niečo takéto http://www.toprecepty.cz/recept/15435-moje-cockova... a http://www.toprecepty.cz/recept/24152-cockova-zeln... a potom už bol krok k nahradeniu mäsa hubami v polievke.
Šošovica je chuťovo dosť nevýrazná, naučila som sa ju využívať aj na šaláty. Napr.http://www.toprecepty.cz/recept/30144-cockovy-sala...
http://www.toprecepty.cz/recept/27773-cockovy-sala...
http://www.toprecepty.cz/recept/17054-cockovy-sala...
http://www.toprecepty.cz/recept/17052-cockovy-sala...
Doteraz u mňa chutilo každému. (Ale je možné, že sa pretvarovali...)
-
Eliza: ale Eli, vždyť se nikdo nezlobí
-
Já taky ne.
Tohle zkusím a uvidím...
Jako jedna z mála zde znám Magdalenku osobně. A víte, co je na ní - kromě spousty jiných předností - sympatické? Nebere se smrtelně vážně a nezlobí se za názor druhých...
Františko, díky, zkusím. -
porada:
já taky ne
-
Moje nej uprava cocky je cockova polevka s kysanym zelim.Takze kdyz tam pridam jeste houby(coz mi nikdy nenapadlo), bude to primo zazitek pro labuzniky!Dekuji tudis timto Magdalence.
-
Už se sem nemohu vracet, protože dostávám chutě,
ale ještě jsem tu neviděl od Magdalenky špatný nebo spatlaný recept.
-
Elizo neboj vyborne se to doplnuje :) jen teda musite mit radi lusteniny
-
Mě to tedy "spatlané" nepřijde, protože kyselé zelí a houby jdou báječně dohromady
a čočka není moc chuťově výrazná, ta to jen zahustí a dodá energii
. Mě se ta polévka líbí, podobnou děláme doma dost často a nikdy si nikdo nestěžoval
Magdalenko, posílám hezký, kulatý 15. bodík