Vajíčka z horkovzdušné fritézy: Jak uvařit vejce jednoduše, rychle a bez vody
Vařená vajíčka jsou oblíbenou a důležitou surovinou studené kuchyně. Používáme je do salátů, pomazánek i ke zdobení. Jen to vaření je trochu zdlouhavé a kuchyň bývá plná páry. Pokud máte horkovzdušnou fritézu, zkuste to tentokrát trochu jinak.
Vajíčka obvykle vaříme v horké vodě, přičemž délka jejich vaření se odvíjí od toho, jaký má být výsledek - vajíčka natvrdo, nahniličko nebo naměkko. V hrnci s vodou to všichni umíme, vaření vajec patří mezi základní kuchyňské dovednosti. Populárním a žádaným spotřebičem poslední doby je však horkovzdušná fritéza. Pokud patříte mezi její vlastníky, zkuste ji použít i k vaření vajec. Možná si i vy tento způsob oblíbíte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit vajíčka v horkovzdušné fritéze
Při vaření vajec tímto moderním způsobem dodržujte následující pravidla:
- Používejte čerstvá vajíčka podobné velikosti, protože budou uvařená za shodnou dobu.
- Žádné vajíčko by nemělo být naprasklé, protože by obsah mohl vytéct.
- Suchá vejce dejte přímo do koše nebo nádoby fritézy. Nepřidávejte k nim žádnou vodu.
- Vajíček můžete vařit naráz více, ale dávejte je pouze do jedné vrstvy, aby prohřívání vajec probíhalo rovnoměrně.
- Teplotu nastavte na 170 °C a nezvyšujte ji.
- Řiďte se podle doporučeného času: vejce natvrdo – 12 minut, vejce nahniličko (polotekutý žloutek) – 10 minut, vejce naměkko – 8 minut.
- Tip: Doporučujeme jedno vajíčko uvařit na zkoušku a poté teprve uvařit potřebné množství. Řiďte se vždy podle vlastního přístroje, každá fritéza se může chovat trochu jinak. Osvědčený čas si zapište a řiďte se jim při dalším vaření.
- Po uvaření vajíčka vyjměte pomocí kuchyňské chňapky nebo kuchyňského náčiní a hned je ochlaďte studenou vodou. Zastavíte tím probíhající proces vaření a loupání skořápek pak půjde snadno.
Horkovzdušná fritéza je skvělý pomocník, který využijete i na výše popsané jednoduché vaření vajíček.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře