Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka jsou naším nejběžnějším ovocem. Snadno se pěstují a v našich podmínkách se jim skvěle daří. Na zahradách můžeme mít různé odrůdy, které nám poskytují plody od léta až do podzimu. Navíc se některé odrůdy podzimních a zimních jablek výborně hodí k uskladnění, což znamená, že jablka mohou být na našem stole přes celou zimu až do jara.

Jablka se vyznačují širokou škálou odlišností, proto si každý může vybrat takové odrůdy, jaké mu chutnají. Rozdíly jsou ve zbarvení, velikosti i sladkosti. Bylo vyšlechtěno velké množství odrůd krásných jablek s výtečnou chutí. Přesto jsou stále ceněné některé starší odrůdy, a to kvůli jejich odolnosti vůči chorobám a škůdcům. 

Jak správně sklízet jablka

Možná zatím se sklizní nemáte zkušenosti nebo se vám v minulých letech nedařilo. Máme pro vás několik tipů, podle kterých se vyplatí řídit.

  • Na sklizeň jablek potřebujeme košík, do kterého budeme jablka trhat, a nízkou bedýnku - do té jablka po natrhání přerovnáme. Pokud je ovoce vysoko od země, bude se nám hodit také žebřík nebo trhač na ovoce, kvalitní a pevná obuv je podmínkou bezpečné sklizně.
  • Na sklizeň si vybereme pěkný a slunečný den - oschlá jablka budou trvanlivá, ale pokud sklidíme plody vlhké po dešti nebo od rosy, budou náchylné ke kažení.
  • Jablka trháme i se stopkou. Mělo by to jít snadno, v opačném případě ještě se sklizní počkáme - znamená to, že jablka ještě nejsou dostatečně připravená.
  • Každé jablko dáme opatrně do košíku, s plody zacházíme šetrně. Rozhodně s nimi neházíme a nepřesypáváme je. Natlučené plody jsou náchylné ke kažení.
  • Pokud nám některé jablíčko spadne, dáme ho zvlášť - mělo by se brzy spotřebovat.
  • Z košíku jablka opatrně přeskládáme do čistých nízkých bedýnek, dáváme je stopkou nahoru a rovnáme je v jedné vrstvě.
  • Tip: Víte, proč je lepší jablka skladovat v nízkých bedýnkách? Jablka v nich jsou pěkně přehledná a kazící se plody nepřehlédneme. Navíc se vzájemně neotlačí.
  • K uskladnění se hodí pouze zdravé plody, uložíme je v chladném, čistém a vlhčím prostředí. Velmi důležitá je ochrana před hlodavci.
  • Jablka pravidelně kontrolujeme, špatné plody včas vyhodíme. Různé odrůdy jsou vhodné k jídlu v odlišný čas, na to je potřeba dávat pozor a vše včas spotřebovat.
Mít zásobu jablek z domácí úrody je skvělé, toto ovoce je výborné k přímé spotřebě a báječně se hodí do nejrůznějších moučníků. Jablka můžeme sušit, zavařovat i použít na výrobu moštů.
Zřejmě nejoblíbenější moučníky z jablek jsou štrúdly a mnoho zajímavých a mnohokrát osvědčených receptů najdete v našem receptáři.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli