Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lívance jsou často snídaní, sladkým obědem nebo večeří, a to v mnoha zemích. Jsou menší než palačinky, takže se s nimi lépe manipuluje při konzumaci. Nemusí být jen sladké, výborné jsou i slané variace, třeba se zeleninou a sýrem.

Klasické lívancové těsto je kynuté lité, jak ho znaly naše babičky. V současnosti se častěji smaží lívance z těst s kysaným mléčným výrobkem (např. s podmáslím) a práškem do pečiva. Je to mnohem rychlejší a lívance jsou také chutné. 

Ideální víkendová snídaně, to jsou lívance, které mají v české domácnosti dlouholetou tradici. Dříve byly považovány za slavnostnější pokrm, nejvíce se na ně těšili zejména děti. Nikomu nesměl chybět… Podívejte se na všechny lívance.

Jak správně smažit lívance

Ať už si ke smažení vyberete obyčejnou pánev, lívanečník nebo dokonce speciální formičku, základem je správně umíchané těsto a způsob smažení.

  • Pánev nebo lívanečník rozpalte.
  • Potřete dno tukem. Pomůže vám mašlovačka lehce namočená v oleji nebo rozpuštěném másle. Nepřilnavý povrch pánví není nutné mastit.
  • Nalijte přiměřené množství těsta, zmírněte poněkud plamen a smažte, aby bylo těsto na dně hezky červené a netrhalo se. Pozor, vysoká vrstva těsta se hůř prosmažuje.
  • Pak lívanec opatrně otočte a usmažte na druhé straně. Smažte na mírném ohni, aby se těsto dobře prosmažilo.
  • Před dalším nalitím těsta opět trochu zvyšte plamen, aby smažení začalo rychle.

Těst na lívance je víc druhů, můžete vyzkoušet rychlé jogurtové lívanečky podle následujícího videoreceptu. Hotové lívanečky podle chuti ozdobte. Klasikou je potřít povrch marmeládou a doplnit třeba kopečkem zakysané smetany, ale můžete experimentovat a zkoušet i další možnosti.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli