Jak uchovat čerstvý křen? Díky správné péči si zachová své opěvované vlastnosti
Křen je specifický pro svou výraznou štiplavost, na kterou milovníci pikantních chutí nedají dopustit. Časem však ztrácí své aroma i chuť, proto je vhodné křen správně uchovávat. S tím vám nyní poradíme.
Krenex, vejmrda nebo jen nastrouhaný křen - v každé této podobě chutná trošku jinak, ale vždy dokonale. Milujeme ho k párkům, uzenému i pečenému masu, ale také k zabijačkovým specialitám. Víte však, jak správně uchovávat čerstvý křen?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat čerstvý křen
Díky následujícím tipům si budete moci na čerstvém křenu pochutnávat o mnoho déle, než by tomu bylo bez správného skladování, neboť je náchylný k vysychání.
- Nejlepší možností je křen uchovávat v chladném sklepě v nádobě s pískem, který ho ochrání před vnějšími vlivy.
- Křen lze uchovat také v lednici, kdy je potřeba předejít jeho vysušení. Zabalte ho do vlhké utěrky a následně uložte do neprodyšné nádoby či mikrotenového sáčku. Kořeny však pravidelně kontrolujte, aby nezačaly plesnivět.
- Křen lze bez problémů zamrazit, a to jak celé kořeny, tak i ty nastrouhané.
Tip: Vhodné skladování vybírejte podle toho, v jakém časovém horizontu plánujete křen spotřebovat. Zatímco v lednici vydrží jen pár týdnů, v písku se jeho trvanlivost prodlouží na měsíce. Zavařený křen pak vydrží déle než do příští sezóny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Netrváte-li na uchování křenu v čerstvém stavu, můžete ho zavařit. Podle následujícího videoreceptu si snadno připravíte lahodný krenex, který využijete ke klobáse, párku, různě upravenému masu, ale také dodá říz mnoha omáčkám.
Komentáře