Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat čerstvý křen? Díky správné péči si zachová své opěvované vlastnosti
Zdroj: Toprecepty

Křen je specifický pro svou výraznou štiplavost, na kterou milovníci pikantních chutí nedají dopustit. Časem však ztrácí své aroma i chuť, proto je vhodné křen správně uchovávat. S tím vám nyní poradíme.

Krenex, vejmrda nebo jen nastrouhaný křen - v každé této podobě chutná trošku jinak, ale vždy dokonale. Milujeme ho k párkům, uzenému i pečenému masu, ale také k zabijačkovým specialitám. Víte však, jak správně uchovávat čerstvý křen?

Jak uchovat čerstvý křen

Díky následujícím tipům si budete moci na čerstvém křenu pochutnávat o mnoho déle, než by tomu bylo bez správného skladování, neboť je náchylný k vysychání.

  1. Nejlepší možností je křen uchovávat v chladném sklepě v nádobě s pískem, který ho ochrání před vnějšími vlivy.
  2. Křen lze uchovat také v lednici, kdy je potřeba předejít jeho vysušení. Zabalte ho do vlhké utěrky a následně uložte do neprodyšné nádoby či mikrotenového sáčku. Kořeny však pravidelně kontrolujte, aby nezačaly plesnivět.
  3. Křen lze bez problémů zamrazit, a to jak celé kořeny, tak i ty nastrouhané.

Tip: Vhodné skladování vybírejte podle toho, v jakém časovém horizontu plánujete křen spotřebovat. Zatímco v lednici vydrží jen pár týdnů, v písku se jeho trvanlivost prodlouží na měsíce. Zavařený křen pak vydrží déle než do příští sezóny.

Netrváte-li na uchování křenu v čerstvém stavu, můžete ho zavařit. Podle následujícího videoreceptu si snadno připravíte lahodný krenex, který využijete ke klobáse, párku, různě upravenému masu, ale také dodá říz mnoha omáčkám.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli