Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek je ceněnou jarní bylinou, která má všestranné využití při přípravě pokrmů. Listy jsou nejlepší čerstvé ke zdobení jídel teplé i studené kuchyně a do salátů. Přebytek nasbíraných listů snadno uložíme na zimu a tím si prodloužíme sezónu této aromatické rostliny.

Medvědí česnek vyráží brzy na jaře, jakmile se trochu oteplí. Roste na vlhkých místech ve smíšených a listnatých lesích, obvykle poblíž různých potoků a říček. Není náročný na světlo, daří se mu i při mírném zastínění. Podobné podmínky mu vyhovují i na našich zahradách. 

Jak uchovat medvědí česnek

Medvědí česnek je nejlepší, dokud jsou listy mladé. Sbíráme je obvykle od března do května. Listy rostlin, které začínají vykvétat, již nejsou tak chutné. Období využití česneku si můžeme prodloužit jeho vhodným zpracováním.

  • Listy můžeme sušit, nejlépe v nízké vrstvě v elektrické sušičce. Po usušení je buď rukou rozmačkáme nebo v elektrickém mixéru rozmixujeme a uložíme do dobře uzavřených sklenic. Sušený česnek lze přidávat do sušených zeleninových směsí
  • Listy se dají snadno mrazit, a to obvykle nakrájené. Používáme je pak podle potřeby do různých jídel.
  • Nejběžnějším a nejvíce ceněným způsobem uchování listů medvědího česneku je zpracování do pesta. Pesto využijeme k těstovinám, na pizzu, do rizota, k ochucení dipů a pomazánek i dalších jídel, hodí se i k mazání na topinky.
Následující video vám ukáže, jak připravit pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více