Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makronky jsou francouzské cukroví, které tvoří dvě lehoučké skořápky s typickou nožičkou a krémovou náplní. Připravují se z bílků, cukru, mandlové mouky, barviva a krému. Hodí se nejen k mlsání, ale i jako jedlý dárek.

Makronky patří k "vyšší dívčí", i když je příprava těsta celkem jednoduchá. Všechny makronky jsou po upečení chutné, ale typická makronka musí mít hladký a lesklý povrch a nožičku všude stejně vysokou. Odměnou nám bude dokonalé cukroví.

Recept na makronky

Je velmi důležité dodržet přesný poměr, přípravu makronek i jejich pečení:

  • 125 g mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g bílků (cca ze 3–4 vajec)
  • 100 g krupicového cukru
Cukr a mandlovou mouku rozmixujeme na jemný prášek a přesejeme přes sítko. Bílky vyšleháme se špetkou soli a postupně přidáváme krupicový cukr. V této fázi těsto obarvíme. Sníh vymícháme pomocí vařečky s mandlovou směsí tak, aby těsto teklo jako láva. Na pečicí papír stříkáme kolečka a s plechem několikrát bouchneme o stůl, aby unikly bublinky. Makronky necháme zaschnout a upečeme je na 150 °C.

Jak udělat vánoční makronky

Máme několik možností, jak navodit vánoční atmosféru:

  • Vánoční koření, kterým ochutíme těsto - skořice, mletý hřebíček, anýz.
  • Vánoční barvy, kterými jsou kombinace modré a bílé, zelené a červené.
  • Vánoční tvary pro zkušené - sněhuláci, čepice, rukavice, vločky, stromky.
  • Vánoční krém s vaječným koňakem, pomerančem, skořicí, rumem a ořechy.
  • Vánoční zdobení - cukrářské dekorace, ruční malba polevou nebo obtisky.
  • Vánoční balení - makronky servírujeme i darujeme ve vánočních krabičkách.

Pokud si chcete vyzkoušet přípravu makronek, použijte koupenou mandlovou mouku, se kterou bude práce snazší. Na výrobu svátečního cukroví se můžete podívat v našem videu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky