Jak udělat makronky s vánoční příchutí, vánočním zdobením a vánoční náladou
Makronky jsou francouzské cukroví, které tvoří dvě lehoučké skořápky s typickou nožičkou a krémovou náplní. Připravují se z bílků, cukru, mandlové mouky, barviva a krému. Hodí se nejen k mlsání, ale i jako jedlý dárek.
Makronky patří k "vyšší dívčí", i když je příprava těsta celkem jednoduchá. Všechny makronky jsou po upečení chutné, ale typická makronka musí mít hladký a lesklý povrch a nožičku všude stejně vysokou. Odměnou nám bude dokonalé cukroví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na makronky
Je velmi důležité dodržet přesný poměr, přípravu makronek i jejich pečení:
- 125 g mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g bílků (cca ze 3–4 vajec)
- 100 g krupicového cukru
Jak udělat vánoční makronky
Máme několik možností, jak navodit vánoční atmosféru:
- Vánoční koření, kterým ochutíme těsto - skořice, mletý hřebíček, anýz.
- Vánoční barvy, kterými jsou kombinace modré a bílé, zelené a červené.
- Vánoční tvary pro zkušené - sněhuláci, čepice, rukavice, vločky, stromky.
- Vánoční krém s vaječným koňakem, pomerančem, skořicí, rumem a ořechy.
- Vánoční zdobení - cukrářské dekorace, ruční malba polevou nebo obtisky.
- Vánoční balení - makronky servírujeme i darujeme ve vánočních krabičkách.
Pokud si chcete vyzkoušet přípravu makronek, použijte koupenou mandlovou mouku, se kterou bude práce snazší. Na výrobu svátečního cukroví se můžete podívat v našem videu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře