Jak udělat domácí škvarky? Vyškvařit zlatavou dobrotu není vůbec složité
Vyškvařit sádlo na lahodné škvarky není žádná velká věda a k báječnému výsledku stačí pouze dopřát sádlu dostatek času. Vůni a chuti domácího sádla a škvarků se zkrátka nic nevyrovná a zaručeně si pochutná celá rodina.
Domácí sádlo je nejčastěji využívané v základech na omáčky, pod pečené maso, ale také ke sladkému pečení či jen tak namazané na krajíci chleba. Tento univerzální tuk nesmí v žádné kuchyni chybět a získáte ho vyškvařením vepřového tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyškvařit sádlo
Škvaření sádla je časově náročné, avšak odměnou jsou dokonale křupavé škvarky, které si můžete vychutnat s čerstvým chlebem.
Na přípravu budete potřebovat tyto suroviny: 2 kg vepřového sádla, 100–150 ml vody, 100 ml mléka a sůl.
- Nejprve nakrájejte sádlo na kostky o velikosti 2x2 cm a vložte je do širšího hrnce se silnějším dnem.
- Hrnec přikryjte pokličkou a na mírném plamenu začněte kousky ohřívat. Škvarky zhruba po 30 minutách pustí sádlo.
- Po uplynutí této doby odkryjte pokličku a začněte škvarky pravidelně míchat. Jakmile se začnou škvarky přichytávat ke dnu, podlijte je 50 ml vody a nechte škvařit. Tento proces trvá přibližně 1,5–2 hodiny.
- Během škvaření můžete škvarky ještě 1–2x mírně podlít vodou.
- V momentě, kdy začnou škvarky plavat v sádle, přeceďte je přes síto, vraťte zpět do hrnce a pokračujte ve škvaření.
- Jakmile získají lehce zlatavou barvu, podlijte škvarky mlékem, které nechte úplně vyškvařit. Škvarky získají díky tomuto kroku tmavší barvu a báječnou chuť.
- Na závěr škvarky znovu přeceďte a nechte v sítku okapat a zchladnout.
- Zlatavé kousky škvarků osolte až před podáváním.
- Zbylé sádlo přelijte do sklenice a nechte vychladnout, poté jej skladujte v lednici a dále používejte k vaření.
K získání zlatavých škvarků budete potřebovat především dávku trpělivosti. Snadný videonávod vám pomůže s přípravou, aby se vám tato pochoutka povedla. Škvarky můžete samostatně uzobávat nebo je využít k přípravě skvělých škvarkových dobrot.
Komentáře