Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Top recepty

Na sváteční bramborový salát se všichni těšíme, ale v každé rodině se připravuje trochu jinak. Co bramborový salát, to trochu jiná chuť. Každý má své vychytávky a nejoblíbenější suroviny, které v salátu nesmí chybět. Důležitý je výběr vhodných brambor, chutná kombinace zeleniny a dobře ochucená majonéza nebo zálivka.

Brambory

Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou dužinu, která se při vaření nerozpadá. Jde o to, aby držely svůj tvar a nebyly moučnaté. Brambory předem uvaříme ve slupce s dostatečným předstihem - je třeba počítat s tím, že dlouho chladnou. Do bramborového salátu je krájíme pomocí krájecího kovového kolečka.

Článek z magazínu

Kořenová zelenina

Mrkev, petržel (kořen), celer – to je trojice, která dá bramborovému salátu tu správnou chuť a barvu. Použít můžeme na kostečky nakrájenou mraženou zeleninu nebo uvařit čerstvou zeleninu a po uvaření ji nakrájet nadrobno. Pohodlnou a rychlou možností je použít zeleninu sterilovanou – buď vlastní (domácí) výroby nebo koupenou. Prodávají se zeleninové směsi, které jsou přímo určené pro bramborové saláty. Do salátu můžeme dát i část zeleniny čerstvě uvařené a část sterilované. 

Článek z magazínu

Sterilované okurky

Naložené okurky dají salátu výbornou chuť. Použijeme vlastnoručně sterilované nebo kupované. Nakrájíme je nadrobno. Pokud si koupíme hotovou sterilovanou směs pro bramborový salát, jsou v ní již obsažené okurky, hrášek a kapie.

Hrášek, cukrová kukuřice a kapie

Použijeme sterilovaný hrášek nebo uvaříme mražený hrášek a necháme ho vychladnout. Stejně tak kukuřici přidáme sterilovanou nebo mraženou, uvařenou a potom vychlazenou. Kapii použijeme sterilovanou a nakrájíme ji na malé kousky. Ke zdobení salátu použijeme celý proužek kapie.

Cibule

Do salátu se určitě hodí. Potíž je, že čerstvě nakrájená cibule není trvanlivá, jenže salát potřebujeme nechat odležet, někdy dokonce až do druhého dne. Pomoc je jednoduchá - jemně nakrájenou cibuli před použitím spaříme a vychladíme. Takto připravená cibule bude mít navíc jemnou chuť.

Vejce

Vejce uvaříme včas před přípravou salátu, abychom nemuseli čekat než vychladnou. Po uvaření je vychladíme, oloupeme a nakrájíme pomocí kráječe na vajíčka. Kdo do salátu nedává vajíčka, může použít na kostky nakrájený tvrdý sýr nebo tofu.

 

Majonéza nebo jiné pojivo

Můžeme si vybrat klasickou majonézu (kupovanou nebo doma připravenou), kterou dochutíme a připravíme z ní vhodnou zálivku. Nebo zvolíme odlehčenou variantu - dresing, zálivku či omáčku z jiných surovin. Jako vhodný základ se nabízí jogurt, tofu nebo zakysaná smetana

Vše smíchat a nechat odležet

Všechny připravené suroviny opatrně smícháme s ochucenou majonézou nebo jinou zálivkou. Kdo chce, přidá nakrájenou uzeninu nebo další surovinu, kterou má v salátu rád. Nakonec salát podle potřeby dochutíme a necháme nejméně hodinu vychladit. Podáváme obvykle se smaženým řízkem nebo karbanátkem.

Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům