Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Na sváteční bramborový salát se všichni těšíme, ale v každé rodině se připravuje trochu jinak. Co bramborový salát, to trochu jiná chuť. Každý má své vychytávky a nejoblíbenější suroviny, které v salátu nesmí chybět. Důležitý je výběr vhodných brambor, chutná kombinace zeleniny a dobře ochucená majonéza nebo zálivka.
Brambory
Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou dužinu, která se při vaření nerozpadá. Jde o to, aby držely svůj tvar a nebyly moučnaté. Brambory předem uvaříme ve slupce s dostatečným předstihem - je třeba počítat s tím, že dlouho chladnou. Do bramborového salátu je krájíme pomocí krájecího kovového kolečka.
Mohlo by vás zajímat
Kořenová zelenina
Mrkev, petržel (kořen), celer – to je trojice, která dá bramborovému salátu tu správnou chuť a barvu. Použít můžeme na kostečky nakrájenou mraženou zeleninu nebo uvařit čerstvou zeleninu a po uvaření ji nakrájet nadrobno. Pohodlnou a rychlou možností je použít zeleninu sterilovanou – buď vlastní (domácí) výroby nebo koupenou. Prodávají se zeleninové směsi, které jsou přímo určené pro bramborové saláty. Do salátu můžeme dát i část zeleniny čerstvě uvařené a část sterilované.
Sterilované okurky
Naložené okurky dají salátu výbornou chuť. Použijeme vlastnoručně sterilované nebo kupované. Nakrájíme je nadrobno. Pokud si koupíme hotovou sterilovanou směs pro bramborový salát, jsou v ní již obsažené okurky, hrášek a kapie.
Hrášek, cukrová kukuřice a kapie
Použijeme sterilovaný hrášek nebo uvaříme mražený hrášek a necháme ho vychladnout. Stejně tak kukuřici přidáme sterilovanou nebo mraženou, uvařenou a potom vychlazenou. Kapii použijeme sterilovanou a nakrájíme ji na malé kousky. Ke zdobení salátu použijeme celý proužek kapie.
Cibule
Do salátu se určitě hodí. Potíž je, že čerstvě nakrájená cibule není trvanlivá, jenže salát potřebujeme nechat odležet, někdy dokonce až do druhého dne. Pomoc je jednoduchá - jemně nakrájenou cibuli před použitím spaříme a vychladíme. Takto připravená cibule bude mít navíc jemnou chuť.
Vejce
Vejce uvaříme včas před přípravou salátu, abychom nemuseli čekat než vychladnou. Po uvaření je vychladíme, oloupeme a nakrájíme pomocí kráječe na vajíčka. Kdo do salátu nedává vajíčka, může použít na kostky nakrájený tvrdý sýr nebo tofu.
Majonéza nebo jiné pojivo
Můžeme si vybrat klasickou majonézu (kupovanou nebo doma připravenou), kterou dochutíme a připravíme z ní vhodnou zálivku. Nebo zvolíme odlehčenou variantu - dresing, zálivku či omáčku z jiných surovin. Jako vhodný základ se nabízí jogurt, tofu nebo zakysaná smetana.
Vše smíchat a nechat odležet
Všechny připravené suroviny opatrně smícháme s ochucenou majonézou nebo jinou zálivkou. Kdo chce, přidá nakrájenou uzeninu nebo další surovinu, kterou má v salátu rád. Nakonec salát podle potřeby dochutíme a necháme nejméně hodinu vychladit. Podáváme obvykle se smaženým řízkem nebo karbanátkem.
Komentáře