Jak udělat domácí vegetu? Jednoduchá a levná směs bez glutamátu chutná skvěle
Koncem sezóny máme dostatek čerstvé zeleniny, kterou je potřeba vhodným způsobem zpracovat. Oblíbenou možností je příprava domácí vegety, skvělého dochucovadla, které se hodí mít stále po ruce. Naučíme vás snadný recept na výborné domácí dochucovadlo s dlouhou trvanlivostí.
Domácí vegeta je úžasný přípravek, který dokáže dát našim jídlům tu nejlepší chuť. Sami si vytvoříme tu správnou kombinaci zeleniny, která nám bude vyhovovat. Tento malý poklad ve skleničce bude připravený zcela bez chemie, protože kromě zeleniny použijeme pouze sůl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho udělat domácí vegetu
Domácí verze vegety z úvodního videoreceptu je zdravější alternativou prodávaných výrobků. Jsou v ní pouze přírodní suroviny z naší zahrady, doplněné solí. Na přípravu vegety zužitkujeme přebytky zeleniny, své uplatnění v ní najdou také aromatické natě.
- Podle první varianty si na základní dávku vegety připravte 300 g mrkve, 300 g petržele, 500 g celeru (bulvy i natě), 400 g kedluben, 400 g pórku, 400 g cibule, 120–150 g libečku a 100 g soli.
- Podle druhé varianty, která obsahuje více soli, si připravte 1 kg mrkve, 1 kg petržele, 500 g celeru, 3 pórky, 6 paprik, 3 paličky česneku a 750 g soli.
- Tip: Uvedený rozpis zeleniny je návrh, který si každý může upravit podle vlastní chuti i podle toho, jakou zeleninu má k dispozici.
Jak udělat domácí vegetu
Postup je snadný, můžete si zvolit libovolnou kombinaci surovin podle jedné ze dvou osvědčených variant (viz výše).
- Zeleninu dobře očistěte a omyjte, pak ji nechte okapat a osušte ji papírovou utěrkou.
- Očištěnou a osušenou zeleninu nasekejte v elektrickém robotu, umelte v mlýnku na maso nebo nastrouhejte. Díky technickým vymoženostem, které dnes máme k dispozici, je i výroba domácí vegety velmi jednoduchá.
- Připravenou rozmělněnou zeleninu smíchejte se solí.
- Poté ji rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokud máte elektrickou sušičku, určitě pro ni nastává právě nyní ta správná chvíle. Pokud sušení provádíte v elektrické troubě, nechte ji pootevřenou a volte teplotu cca 50 °C.
- Během sušení zeleninu občas promíchejte. Po usušení na řadu přichází opět elektrický robot. Zeleninu v něm umelte na prášek. Dobrou službu zvládne i elektrický kávomlýnek.
- Hotovou vegetu nenechávejte na vzduchu, protože by na sebe znovu vázala vlhkost z ovzduší, ale hned ji dejte do skleniček a uzavřete šroubovacími víčky.
- Vegetu skladujte na suchém místě, ideálně ve tmě.
Domácí vegeta se skvěle uplatní při dochucování mnoha jídel, přidávejte ji především do polévek, omáček, marinád, pomazánek, salátů a karbanátků. Směs vydrží v dobře uzavřené skleničce minimálně dva roky.
Podívejte se také, jak snadno udělat houbový prášek, jednoduché dochucovadlo ze sušených hub.
Komentáře