Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na zpracování cuket máme celou radu oblíbených receptů. Zužitkujeme je do slaných jídel, pomazánek i moučníků. Oblíbenou možností využití je džus, na který se hodí i přerostlé cukety, jen jim musíme odstranit semínka a měkký vnitřek. Postup je snadný a chuť výborná.

Větší množství cuket je někdy oříšek zpracovat a potom hledáme nové a nové recepty. Pokud si některé z nich oblíbíme, nejspíš se nám pak cuket nebude ani při větší úrodě dostávat. Nejrůznější zapečená jídla, cukeťák na plechu, cuketové polévky a cuketový perník, to vše jsou dobroty, po kterých se nám v zimě bude skoro stýskat. Pokud jste ještě neochutnali cuketový džus, můžete ho vyzkoušet podle našeho receptu. 

Jak udělat cuketový džus

Na základní dávku si připravte 2 kg cuket, 2 bio citrony, 2 bio pomeranče, 40 g kyseliny citronové, 750 g krystalového cukru a 2 litry vody. Na závěr ještě budete potřebovat 7 litrů neperlivé minerálky nebo převařené vody.

  1. Cuketu oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na kousky.
  2. Přidejte k ní kyselinu citronovou, nakrájené citrony a pomeranče (bez jadýrek a slupek), vodu a cukr.
  3. Vše společně povařte do změknutí (cca 1 hodinu) a po vychladnutí rozmixujte dohladka.
  4. Na rozředění přilijte ještě 7 l neperlivé minerální vody nebo převařené vody, rozmíchejte, přeceďte a poté plňte do čistých sklenic, nejlépe krátce vypařených v troubě. K plnění použijte trychtýř a dejte pozor, abyste nepřelili.
  5. Takto připravený džus uchovávejte v chladu a postupně spotřebujte, džus není určený k dlouhodobému skladování. Při podávání můžete do sklenic dávat snítku máty.

Nejspíš si budete chtít tuto dobrotu brzy připravit znovu. Místo citronů můžete použít pro změnu limetky a podobným způsobem si připravíte výtečný džus také z dýní.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli