Jak udělat osvěžující džus z cukety? Je vynikající a krásně voní po pomerančích
Na zpracování cuket máme celou radu oblíbených receptů. Zužitkujeme je do slaných jídel, pomazánek i moučníků. Oblíbenou možností využití je džus, na který se hodí i přerostlé cukety, jen jim musíme odstranit semínka a měkký vnitřek. Postup je snadný a chuť výborná.
Větší množství cuket je někdy oříšek zpracovat a potom hledáme nové a nové recepty. Pokud si některé z nich oblíbíme, nejspíš se nám pak cuket nebude ani při větší úrodě dostávat. Nejrůznější zapečená jídla, cukeťák na plechu, cuketové polévky a cuketový perník, to vše jsou dobroty, po kterých se nám v zimě bude skoro stýskat. Pokud jste ještě neochutnali cuketový džus, můžete ho vyzkoušet podle našeho receptu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat cuketový džus
Na základní dávku si připravte 2 kg cuket, 2 bio citrony, 2 bio pomeranče, 40 g kyseliny citronové, 750 g krystalového cukru a 2 litry vody. Na závěr ještě budete potřebovat 7 litrů neperlivé minerálky nebo převařené vody.
- Cuketu oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na kousky.
- Přidejte k ní kyselinu citronovou, nakrájené citrony a pomeranče (bez jadýrek a slupek), vodu a cukr.
- Vše společně povařte do změknutí (cca 1 hodinu) a po vychladnutí rozmixujte dohladka.
- Na rozředění přilijte ještě 7 l neperlivé minerální vody nebo převařené vody, rozmíchejte, přeceďte a poté plňte do čistých sklenic, nejlépe krátce vypařených v troubě. K plnění použijte trychtýř a dejte pozor, abyste nepřelili.
- Takto připravený džus uchovávejte v chladu a postupně spotřebujte, džus není určený k dlouhodobému skladování. Při podávání můžete do sklenic dávat snítku máty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejspíš si budete chtít tuto dobrotu brzy připravit znovu. Místo citronů můžete použít pro změnu limetky a podobným způsobem si připravíte výtečný džus také z dýní.
Komentáře